Rizikové podzimní řízení: Rychlost, světla a spadlé stromy. Expert popsal, na co dávat pozor

Tomáš Neřold, vedoucí Samostatného oddělení BESIP

Nehody se spadlými stromy

Nejvíce dopravních nehod způsobených kvůli spadlým stromům se podle statistik České asociace pojišťoven stává v říjnu. Podzimní řízení často komplikují náročné klimatické podmínky. Vedoucí oddělení BESIP Tomáš Neřold v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS připomněl nejdůležitější faktory, díky kterým je možné podobným nehodám předcházet.

Po intenzivních deštích a povodních může být na některých místech stále podmáčená půda, hlavně v horských a podhorských oblastech. Právě v těchto místech padají stromy i větve více i za normálních okolností. „Řidiči by si měli dát pozor, aby v těchto místech přizpůsobili rychlost a jízdu klimatickým podmínkám na silnici. Ač to zní jen jako fráze, tak skutečně není,“ zdůraznil Neřold.

ČTĚTE TAKÉ: Poslední prázdninový víkend patří k nejtragičtějším, říká dopravní expertka. Policie bude ve střehu

Podle experta lidé často rizikové úseky znají, upravit rychlost je ale zásadní. „Každý kilometr, o který jedu méně, mi dává šanci lépe reagovat, mám výrazně kratší brzdnou dráhu, mohu manévrovat, takže se třeba vyhnu tomu, co přede mě spadne,“ popsal Neřold.

Apelovat ale chce nejen na řidiče. V případě, že větev nebo případně strom spadne přímo na vozidlo, nemá šofér jak situaci předejít. „Je důležité volat po tom, aby na to mysleli i správci komunikací a aby kontrolovali silnice a odstraňovali rizikové stromy a větve,“ uvedl expert. Apeloval také na ty, kteří se zaměřují na ochranu stromů, odbory životního prostředí, aby byli racionální ve vyvažování toho, kdy se jedná o riziko pro lidský život.

Kromě rychlosti jako důležitého faktoru, který dodržovat pro bezpečnou jízdu, zmínil Neřold také používání světel. „Je důležité být dobře osvětlen. Jakmile je déšť nebo šero, tedy přesně říjnové podmínky, musím mít zapnuté potkávací a obrysová světla, abych byl zezadu vidět,“ zdůraznil expert. V případě extrémnějších situací, jako mlha nebo velmi hustý déšť, je třeba přidat také mlhovky, především tu zadní, která je na rozdíl od té přední povinná.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Mobilní telefon, vedro nebo mluvení za jízdy. Co zvyšuje riziko dopravních nehod na silnici?

Tagy:
strom silnice dopravní nehoda havárie Bezpečně na cestách katastrofy, nehody a mimořádné události nehody a mimořádné události silniční nehoda