Dopravní expertka: Poslední prázdninový víkend patří k nejtragičtějším. Policie bude ve střehu

Metodička dopravní výchovy Markéta Novotná

Bezpečně na cestách s Novotnou

Poslední prázdninový víkend bývá na českých silnicích jedním z nejrizikovějších a nejtragičtějších. V pořadu Nový den na CNN Prima NEWS to řekla metodička dopravní výchovy z Týmu silniční bezpečnosti Markéta Novotná. Policie se na něj podle Novotné pečlivě připravuje a můžeme očekávat její zvýšený dohled.

Víkendy patří k nejnebezpečnějším dnům na českých silnicích. Smutné prvenství zaujímají soboty, během kterých za posledních 10 let došlo ke 22 660 nehodám. Vyplývá to z informací Portálu nehod. „Jedním z nejrizikovějších a nejtragičtějších je ten poslední prázdninový (myšleno víkend, pozn. red.). Lidé se často vrací z dovolených a spěchají, aby si stihli vyprat nebo vybavit děti do školy,“ řekla Novotná.

ČTĚTE TAKÉ: Řidiči se často mýlí, kdy končí omezení rychlosti. Hrozí jim vysoké pokuty i zdržení

Policisté se podle dopravní expertky na nadcházející víkend pečlivě připravují. „Bude zvýšený dohled. Policisté se zaměří nejen na rychlostní limity či alkohol za volantem, ale obecně na bezpečnost a plynulost provozu,“ sdělila Novotná.

Jednou z nejčastějších příčin dopravních nehod je nebezpečně rychlá jízda. Novotná apelovala, aby řidiči byli opatrní a neohrožovali sebe ani ostatní. „Měli bychom si uvědomit, že nepřiměřeně rychlou jízdou ušetříme jen pár minut. Kvůli tomu se život riskovat nevyplatí,“ uvedla Novotná.

Za dopravní nehody nejčastěji mohou mladí řidiči ve věku od 18 do 24 let. Podle Novotné tato korelace však není nutně dána věkem řidičů, nýbrž jejich zkušenostmi. „Na osoby, které obdržely řidičské oprávnění před dvěma lety a méně, pohlížíme jako na začínající řidiče bez ohledu na jejich věk. To je ta riziková skupina,“ dodala Novotná.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: S návratem do školy přibývá dopravních nehod dětí. Expert radí, jak jim můžeme předejít

Tagy:
policie silnice dopravní nehoda bezpečnost havárie nehody a mimořádné události silniční nehoda