Mobilní telefon, vedro nebo mluvení za jízdy. Co zvyšuje riziko dopravních nehod na silnici?

Tomáš Neřold, vedoucí Samostatného oddělení BESIP

Co nás rozptyluje za volantem

Riziko vzniku dopravních nehod se zvyšuje, nevěnujeme-li řízení dostatečnou pozornost – co se na první pohled může jevit jako známé klišé, za tím se především v době rozmachu chytrých telefonů skrývá reálně rostoucí hrozba. Vedoucí Samostatného oddělení BESIP Tomáš Neřold v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS vysvětlil, proč je používání mobilů za volantem tak nebezpečné. Svůj vliv podle něj mohou mít také vysoké teploty, které zatěžují organismus a řidiče vyčerpávají.

„Na pozornost řidičů může mít vliv celá škála věcí – že se dívám do navigace, otáčím se ve vozidle na spolujezdce a na děti... nebo držím telefon, což patří k jedněm z těch nejčastějších důvodů,“ vyjmenoval Neřold ve vysílání CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Hromadná nehoda u Prahy: Srážka nákladního a osobních vozidel zablokovala Pražský okruh

I proto podle něj od ledna 2024 vzrostla pokuta za používání mobilu za volantem. Nyní za tento přestupek řidič dostane čtyři trestné body a pokutu na místě v rozmezí od 2 500 do 3 500 Kč. „Mobil nám bere vizuální kontakt s prostorem a dopravní situací. Řidiči si často neuvědomují, jakou vzdálenost ujedou za pár sekund při 70 km/h. Ztrácí odhad,“ sdělil Neřold.

Udržení pozornosti podle něj souvisí s fungováním lidského mozku. „Nemůžu si myslet, že sotva zvednu oči od mobilu, mozek hned funguje. Soustředí se na informace v telefonu a nestihne okamžitě zpracovat dopravní situaci poté, co se podívám na silnici. To mě jako řidiče omezuje,“ popsal Neřold zrádnou chybu, které se mnozí dopouštějí.

Vedle toho expert upozornil i na parná vedra. „Zahraniční výzkumy potvrzují, že vysoké teploty mají na nehodovost poměrně negativní vliv. Lidský organismus je zatíženější, vzniká tak více zdravotních indispozic k řízení a únava narůstá,“ upřesnil. „I když mám v autě klimatizaci, změny teplot a celodenní vystavování se slunci zvyšují počet nehod spojených s únavou,“ dodal.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Pod vlivem nejčastěji bourají čerství řidiči. Odvoz od rodičů není ostuda, říká preventista

Tagy:
doprava silnice dopravní nehoda auto havárie mobilní telefon pozornost nepozornost CNN Prima NEWS Pražský okruh Praha produkty a služby ekonomika, obchod a finance katastrofy, nehody a mimořádné události nehody a mimořádné události