Přísaha lepší než ČSSD? Jo, radoval se Šlachta se zaťatou pěstí a opřel se do Hamáčka

Robert Šlachta se raduje, že Přísaha porazila ČSSD

Tisková konference Přísahy po volbách

Hnutí Přísaha nakonec skončí před branami Poslanecké sněmovny s pouhými 4,7 procenty. Předseda hnutí Robert Šlachta je přesto z výsledku nadšený. Na tiskové konferenci se radoval, že Přísaha porazila ČSSD, a vytkl předsedovi sociální demokracie Janu Hamáčkovi, že „držel bobříka mlčení“.

„Výsledek je pro nás, po osmi měsících fungování, velký úspěch. Za námi skončili ČSSD nebo KSČM, což je velký závazek. Dalo nám hlas 240 tisíc lidí, takže rozhodně nejsme ‚fízlstranou‘, jak nás někteří odborníci nazývali,“ řekl usměvavý Šlachta na tiskové konferenci.

Zástupce Přísahy prý netrápí, že se hnutí nakonec nedostalo do Sněmovny. „Byla by to třešnička na dortu. Byli bychom spokojenější, ale nedá se nic dělat. Tím, že máme taková procenta, budeme mít velký příspěvek. Je pro nás důležité, abychom začali budovat krajské a obecní organizace,“ nastínil šéf hnutí plány na další měsíce či roky.

Přísaha nakonec, pro někoho nečekaně, porazila i sociální demokracii. „Jo!“ reagoval Šlachta se zaťatou pěstí. Sám v minulosti několikrát vystupoval proti šéfovi ČSSD a ministru vnitra Janu Hamáčkovi.

„Bolí mě, co předváděl na ministerstvu vnitra. Resort znám a pan Hamáček nebyl vůbec kompetentní ministr. Občané jim dali vizitku, jak to tady vedli. Je to pro mě satisfakce, občané neuvěřili sociální demokracii. Hamáček měl měsíc bobříka mlčení a když vylezl, tak mu neuvěřili,“ opřel se Šlachta do ČSSD, která podle průběžných výsledků získala jen o 0,02 procentního bodu méně.

Šéf Přísahy a místopředseda Jaroslav Pelc ujistili, že hnutí rozhodně nekončí. „Teď si chvilku oddechnu a začneme připravovat komunální volby. Budeme s napětím sledovat, jak se bude skládat vláda. Nic nekončí, od voleb si odpočineme v roce 2027. Za čtyři roky do Sněmovny dostaneme,“ zdůraznil Pelc.

Přísaha se po sečtení přibližně poloviny okrsků pohybovala dokonce kolem 4,9 %, během dne se ale přes potřebnou 5% hranici potřebnou pro vstup do Sněmovny nakonec nedostala.

Tagy: