Rodiče střelce z Bratislavy o vraždách věděli, ale mlčeli. Juraj K. se rozloučil dopisem

Útočník v Bratislavě zastřelil dva lidi.

Střelba v Bratislavě byla nejspíš činem z nenávisti

Otci odcizil zbraň, dva lidi zavraždil, jednoho zranil a šel domů. Takový je stručný popis středečního večera vraha ze Zámocké ulice v Bratislavě. Rodiče devatenáctiletého Juraje K. si byli po jeho návratu vědomí toho, co spáchal, policii to ale neoznámili. Na tiskové konferenci to v pátek uvedl speciální prokurátor Daniel Lipšic.

Podle policejních informací se střelec po činu vydal zpět na místo svého trvalého bydliště – do bytu, kde pobýval se svými rodiči. Podle Lipšice jim bylo jasné, co jejich syn spáchal, rozhodli se ale mlčet.

„Měli vědomost o střelbě poté, co pachatel přišel po skutku domů. Bohužel tuto skutečnost několik hodin neoznámili policejnímu sboru,“ konstatoval slovenský speciální prokurátor.

Zanechal dopis na rozloučenou

Připomněl, že v ohrožení byl život i jejich syna. „Policii nekontaktovali, přestože jim muselo být zřejmé, že jedna z alternativ, o které jejich syn uvažuje, je sebevražda,“ pokračoval Lipšic.

Střelec po svém činu doma dlouho nezůstal a odešel neznámo kam. Doma zanechal střelnou zbraň, kterou vraždil, a dopis na rozloučenou.

Sebevraždu tak pravděpodobně spáchal jinou zbraní; jeho tělo ve čtvrtek ráno našel svědek, který přivolal policii. Podle policejního viceprezidenta Branka Kišše policie ve spolupráci s civilní tajnou službou SIS zjistila totožnost útočníka tři a půl hodiny po útoku a byla mu na stopě.

Z dosavadního vyšetřování podle policie nevyplývá, že by se útočník s oběťmi znal. U baru, kde se scházejí lidé jiné než heterosexuální orientace, zastřelil dva muže ve věku 23 a 26 let, 28letou ženu postřelil do nohy. Použil zbraň s laserovým zaměřováním, kterou měl v legální držbě jeho otec.

Všechny zatím známe skutečnosti zatím ukazují na to, že Juraj K. se radikálně projevoval už delší dobu. Podle policie bylo ale nemožné situaci předejít. „Až do provedení činu neměla policie o této osobě žádné informace, že by inklinovala k extremismu, a to ani od rodičů, ani od školy. Jeho účet na sociálních sítích byl až do spáchání trestného činu zjevně soukromý,“ dodal Kišš.

Tagy: