Prima řeznictví: Ve středních Čechách láká lidi poctivá šunka, na Olomoucku uzené či klobásy

Než začnete číst Co byste měli vědět, než začnete číst

  • Jak se zrodila myšlenka na poctivé řeznictví v Červeném Hrádku?

  • Které produkty z řeznictví v Červeném Hrádku jsou nejžádanější?

  • Čím se řeznictví v Červeném Hrádku odlišuje od konkurence?

  • Jak dlouho se řezník z Bělkovic věnuje svému řemeslu?

  • Jak se v Bělkovicích rozhoduje o zařazení nového produktu do prodeje?

Více
Veronika Brodská
Veronika Brodská
  • 17. zář 2025, 10:27

  • Poctivé řemeslo, čerstvé suroviny a láska k tradici – to jsou základy, na kterých staví rodinná řeznictví. Reportéři CNN Prima NEWS v rámci seriálu Prima řeznictví vyrazili do dvou prodejen masa a uzenin ze Středočeského a Olomouckého kraje.

    Na klidné cestě mezi poli a lesy, v malé obci Červený Hrádek u Uhlířských Janovic, se nachází malé rodinné řeznictví s důrazem na poctivost a hlavně čerstvost. Pan Leoš, který prodejnu vede, původně v roce 2007 začínal tím, že se zaměřoval pouze na malokapacitní porážku a bourání vepřového masa. „Cílem bylo prodávat zákazníkům čerstvé vepřové maso. V roce 2022 jsme to rozšířili o výrobu uzenin. Všechno, co koupíte, je od nás, vyrábíme si to sami,“ řekl majitel řeznictví Leoš Holub.

    MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Svačina je důležitá pro soustředění dětí ve škole. Expertka radí, co by měla obsahovat

    Jedním z nejprodávanějších výrobků řeznictví v Červeném Hrádku je šunka nejvyšší kvality. Dalšími oblíbenými produkty jsou ochucená sekaná, polosuché salámy, paštiky nebo marinované maso. Otevřeno mají sice jen ve čtvrtek, v pátek a v sobotu, ale díky obrovskému zájmu, vyrábí ve velkém. „Děláme dvě až tři tuny týdně. Je důležité udržet kvalitu,“ dodal Holub. „Nikam jinam nechodím. Všechno je kvalitní a čerstvé,“ popsal své zkušenosti jeden ze zákazníků. „Chodíme sem pravidelně a je tady strašně milá obsluha, všechno čerstvý a kvalitní,“ dodal další.

    Zhruba 200 kilometrů od Červeného Hrádku jsou Bělkovice na Olomoucku. Mají tam řezníka, který se řemeslu věnuje už skoro 40 let. „Chceme kvalitu a to je pro nás prioritní. Dělám to dlouho a snažím se dělat domácí výrobky,“ sdělil spolumajitel Pavel Bubela. Lidé si tam chodí pro klobásy, šunky nebo uzené maso. Kromě uzeného lze ale na pultech najít i vepřové, kuřecí nebo krůtí. 


    Kromě vlastních výrobků nabízí řeznictví i ty od spřátelených firem, které si ale pečlivě vybírá. „Já si myslím, že v jednoduchosti je krása,“ popsal své zásady Bubela. „Mají to velice dobrý a kvalitní,“ uvedl jeden ze zákazníků. Pan Bubela se řídí tím, že výrobek zkusí – dává ho lidem ochutnat a čeká na zpětnou vazbu. Když jim produkt chutná, tak ho zařadí do prodeje.

    Pokud víte o nějakém Prima řeznictví, ve vašem okolí, kde se kloubí tradice s poctivostí, napište nám svůj tip na zpravy@iprima.cz

    MOHLO VÁM UNIKNOUT: Řeznictví na Opavsku sází na výrobu od A do Z, v Lounech milují sekanou s rodinným tajemstvím