Ronaldo, Lewandowski, nebo Ibrahimovič. Jeden z nich se nedostane na fotbalové MS

Zlatan Ibrahimovič, nebo Robert Lewandowski. Jen jeden z vyhlášených fotbalových útočníků a střelců se podívá na mistrovství světa 2022, jež by se mělo konat na přelomu listopadu a prosince v Kataru. O tom, který z nich to bude, rozhodne úterní vzájemný zápas Polsko–Švédsko v Chořově ve finále jedné části kvalifikace.

Do druhé části kvalifikace nastoupí další velikán a pětinásobný vítěz ankety o nejlepšího fotbalistu světa Portugalec Cristiano Ronaldo. Se svým týmem porazil v semifinále Turecko 3:1 a nyní narazí v Portu na překvapivého soupeře – Severní Makedonii. Fotbalisté malé balkánské země z bývalé Jugoslávie senzačně zvítězili minulý čtvrtek na půdě loňských mistrů Evropy z Itálie 1:0 brankou ve druhé minutě nastaveného času.

Do finále takzvané třetí větve evropské kvalifikace se po výhře 2:1 nad Rakouskem dostal Wales. Na soupeře si však počká minimálně do června letošního roku. Duel Skotsko–Ukrajina byl kvůli ruské invazi a válce na Ukrajině zatím přeložený právě na červen.

Polsko–Švédsko

Na šampionátu může být jen jeden. Buď Robert Lewandowski (33 let), nebo Zlatan Ibrahimovič (40 let). Jeden z těchto dvou superstřelců se bude muset po úterním přímém souboji rozloučit se svým snem o mistrovství světa – vzhledem k věku možná nadobro.

Polský kapitán Lewandowski nenastoupil minulý týden do přípravného zápasu ve Skotsku (1:1) a šetřil pochroumané koleno. Vzhledem k tomu, že Arkadiusz Milik proti Švédsku určitě hrát nebude a nejasný je i start Krzysztofa Piateka, vkládají Poláci veškeré střelecké naděje výhradně do kanonýra Bayernu Mnichov. A on ví, co se v tomto finále kvalifikace počítá. „Hlavní je být efektivní,“ říká stručně Lewandowski. Pro něj, stejně jako pro některé další veterány, to může být poslední šance zúčastnit se mistrovství světa.

Také proto, že v polském fotbale probíhá generační obměna. Czeslaw Michniewicz, který se stal reprezentačním trenérem po překvapivé rezignaci Portugalce Paula Sousy na konci ledna, dříve vedl národní mužstvo do 21 let a už nyní z něj povolal dvanáct hráčů.

Na rozdíl od Lewandowského nebude Ibrahimovič v základní jedenáctce Švédů. Ačkoli 40letý útočník italského AC Milán může po odpykání trestu kvůli žlutým kartám opět hrát, nad jeho kondicí visí otazník kvůli dlouhé pauze způsobené zraněním. Tým se těžko obejde bez jeho chladnokrevnosti při zakončování, což se ukázalo i v semifinálovém souboji s Českem. Mladé útočné duo Dejan Kulusevski (21 let) a Alexander Isak (22 let) ho při pracném vítězství 1:0 po prodloužení postrádalo.

Ani obrana Švédska nebyla ve čtvrtek vždy pevná a Skandinávci měli velké štěstí, že Češi nedokázali využít ani ty největší šance. Lewandowski by se sotva ptal dvakrát. Do sestavy se pravděpodobně vrátí obránci Emil Krafth (po trestu) a Ludwig Augustinsson (po nemoci).

Mimochodem, Švédové vyhráli poslední střetnutí s Polskem 3:2 na loňském mistrovství Evropy. Dva góly vítězů vstřelil Emil Forsberg, dvakrát se trefil i Lewandowski.

Portugalsko – Severní Makedonie

Ač tomu nikdo nevěří, možná se bude muset s účastí na světovém šampionátu rozloučit i Cristiano Ronaldo. Severní Makedonci po šoku, který připravili Italům, spřádají plány, jak zaskočit dalšího z favoritů této části kvalifikace.

To, čeho je tento tým, jehož hodnota hráčského kádru je dvanáctkrát nižší než portugalského, schopný zejména na stadionech soupeřů, si kromě Itálie „vyzkoušelo“ i Německo. To prohrálo se Severními Makedonci před rokem v kvalifikaci mistrovství Evropy v Duisburgu 1:2.

A proto je v portugalském táboře před úterním kláním velmi často slyšet výraz „respekt“. „Musíme k utkání přistoupit se vší vážností i respektem, být soustředění. Ještě jsme nevyhráli,“ varuje Cristiano Ronaldo a Joao Moutinho dodává: „Nemůžeme si příliš věřit.“ Své o tom ví i trenér Fernando Santos: „V dnešní době může každý porazit každého. Finále, jako je toto, jsou výjimečné zápasy.“

Opět může počítat s pravým obráncem Manchesteru City Joaem Cancelem, který si odpykal trest za žluté karty. Důležitější však mohou být útočníci, kteří zaujali při vítězství 3:1 nad Tureckem, když Diogo Jota a Otavio, stejně jako záložník Matheus Nunes, skórovali, zatímco Cristiano Ronaldo vyšel naprázdno.

Portugalcům se proti Severním Makedoncům úplně nedaří. V roce 2003 zvítězili těšně 1:0 a poslední vzájemný duel skončil 0:0. I tentokrát, v prvním vzájemném soutěžním utkání po dvou přípravných, chtějí být balkánští outsideři nepříjemní. Prý přinejmenším. Euforie po senzačním vítězství v Itálii je obrovská. A proti Portugalsku se vrátí dva důležití hráči po odpykání trestů: Tihomir Kostadinov a především Eljif Elmas. Tento nejdražší hráč s hodnotou 24 milionů eur (590 milionů korun) z italského klubu SSC Neapol je momentálně nejlepším fotbalistou země a též největší ofenzivní silou.

A jedna zajímavost: Kapitánem týmu trenéra Blagoji Milevského je Stefan Ristovski z Dinama Záhřeb. Obránce hrával dříve za Sporting Lisabon společně s Brunem Fernandesem, momentálně nejhodnotnějším Portugalcem s cenou 90 milionů eur (2,2 miliardy korun). Oba jsou považováni za dobré přátele. Existuje fotografie portugalského záložníka Manchesteru United, na které pózuje v makedonském dresu, který mu daroval Ristovski.

V základní jedenáctce Severní Makedonie se pravděpodobně objeví i dva hráči z druholigových německých klubů: Darko Čurlinov ze Schalke a Visar Musliu z Ingolstadtu, který proti Itálii podal vynikající výkon a před zápasem s Portugalskem tvrdí: „Taková příležitost se naskytne snad jen jednou za život.“ Chtějí toho co nejlépe využít.

Pokud by Severní Makedonie v Portugalsku vyhrála a poprvé si zajistila účast na mistrovství světa, „určitě by se slavilo několik měsíců,“ píše v komentáři severomakedonský sportovní novinář Filip Mišov.

Tagy:
Polsko Itálie Švédsko Cristiano Ronaldo finále Robert Lewandowski Portugalsko fotbal Severní Makedonie kvalifikace MS 2022 Mistrovství světa ve fotbale Zlatan Ibrahimović