Ronaldův pochmurný last dance na MS: Přihlížel, přišel, spálil šanci a topil se v slzách

Takto si Cristiano Ronaldo své (zatím nepotvrzené) poslední mistrovství světa rozhodně nepředstavoval. Během šampionátu v Kataru se ze základní sestavy Portugalska, ve které figuroval posledních zhruba 18 let, přesunul na lavičku. Do čtvrtfinále s Marokem zasáhl ve druhém poločase, kdy jeho tým už senzačně prohrával s Marokem 0:1. S tímto výsledkem ani velký CR7 nepohnul. A v slzách rychle opustil scénu.

Fanoušci, kterým je dnes kolem 25 let a na mistrovství světa koukají od útlého věku, si fotbalový svátek bez Cristiana Ronalda nevybavují. Zahrál si v Německu v roce 2006, pak v Jihoafrické republice, v Rusku a teď i v Kataru.

Tentokrát už ale nebyl 37letý rodák z Madeiry tím členem reprezentace, jak si ho všichni pamatují. Naprosto klíčovým, nepostradatelným. Trenér Fernando Santos ho pro čtvrtfinále se Švýcarskem nezahrnul do základní jedenáctky a Portugalci vyhráli se vší parádou 6:1. Ronaldův záskok Goncalo Ramos zazářil hattrickem.

Nebylo divu, že Santos nejslavnějšího portugalského fotbalistu historie a pětinásobného vítěze Zlatého míče nepostavil ani do čtvrtfinálové bitvy proti Maroku. Jenže ta se vyvíjela diametrálně odlišně v porovnání s předchozím zápasem. „Lvi z Atlasu“ nad velkým favoritem vedli od konce prvního poločasu 1:0. A proto přišel v 51. minutě čas povolat luxusního náhradníka.

Tím si Ronaldo připsal už 196. reprezentační start a v historických tabulkách dotáhl rekordmana Bádira Mutavu z Kuvajtu. To ho ale v tu chvíli příliš nezajímalo.

Ve snaze vyrovnat byl vidět. Sám připravil šanci pro Joaa Félixe, pak si naběhl na perfektní přihrávku Bruna Fernandese za marockou obranu, ale brankář Jaszín Bunú ho vychytal. V sedmé minutě nastavení nedoskočil na centr, ale ohlédl se, jak si za ním našel pas v ještě lepší pozici Pepé. Nicméně expert přes hlavičky v ohromné příležitosti minul.

Na stadionu v Dauhá Al Thumama převážně zaplněném fandy afrického výběru se o chvíli později spustil obrovský jásot. Ronaldo padl na kolena a z očí se mu valily slané kapky. Na trávníku se pro obrovském šoku nezdržel, rychle kráčel do kabiny. Pár spoluhráčů i soupeřů ho po cestě ještě stihlo obejmout.

Takto byla dopsána jedna výjimečná kapitola „CR7 na světovém šampionátu“. Zahrnovala pět turnajů, 22 zápasů, osm gólů, dvě asistence. Nikomu jinému se nepovedlo dát branku na pěti různých MS. Ale na rozdíl od mnoha jiných hráčů nezískal žádnou medaili, natož vysněnou zlatou.

Bez trofeje z velké mezinárodní akce ale Ronaldova kariéra díky vyhranému Euru před šesti lety nezůstane.

Na kontinentálním šampionátu za necelé dva roky v Německu se ještě může legendární fotbalista představit. Ale mundial v roce 2026 se pro v té době 41letého Ronalda zdá být zapovězeným. Zvlášť, když už nyní musel těžko kousat roli žolíka.

Tagy:
Cristiano Ronaldo fotbal sport portugalská fotbalová reprezentace Fernando Santos Mistrovství světa v Kataru 2022 marocká fotbalová reprezentace