Roušky opět venku a v autech, sundat je můžete v přírodě. Vláda přitvrzuje v opatřeních

Vláda zpřísnila pravidla pro nošení roušek

Vláda v pondělí vyhlásila nové povinnosti nošení roušek, budou platit od středy. Povinné budou v autech, pokud spolu necestují členové jedné rodiny. Dále budou povinné v zastavěných územích obcí. Po jednání vlády o tom informoval ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). O lockdownu podle něj vláda tento týden jednat nebude.

„Opatření je limitováno tak, že ve všech zastavených prostorách jsou nyní povinné roušky, v případě, že se jedná o setkání dvou osob, které nepatří do jedné rodiny,“ uvedl v pondělí ministr zdravotnictví Roman Prymula.

V přírodě a při sportu povinné nejsou, stejně tak pokud jsou lidé od ostatních dál než dva metry.

Roušky v autech

Dále jsou nově roušky povinné v autech. „Pokud v automobile cestují lidé z více rodin, tak je povinnost nosit roušku. Pokud je to jedna rodina, tak povinnost není,“ dodal Prymula.

Podle Prymuly jde pouze o doplňková opatření, nikoliv o taková, která by znamenala narušení ekonomiky.

O lockdownu vláda zatím jednat nebude, podle Prymuly alespoň ne tento týden. „Základní opatření by měla platit minimálně 14 dnů, abychom věděli, že mají nějaký dopad. Nemyslím si, že by to bylo ve středu nebo kdykoliv tento týden,“ řekl ministr zdravotnictví.

Změny v domovech seniorů

Změny se dále týkají domovů pro seniory. Ty musí mít připravené prostory pro zdravé a nakažené seniory a musí být oddělen i personál. Opatření by podle něj mělo zabránit šíření nemoci uvnitř zařízení. Vedle oddělení prostor a pečovatelů je podle něj třeba pravidelně sledovat zdravotní stav klientů a dodržovat hygienická opatření.

Dodržování nařízení v zařízeních pro seniory podle ministra zdravotnictví kontroluje speciální tým z armádního Centra biologické ochrany Těchonín. „Ne vždy jsou opatření dodržována,“ uvedl Prymula s tím, že nejčastěji se kříží prostory se zdravými a nemocnými klienty. Proto je třeba je jednoznačně oddělit.

Tagy: