Rowlingová pod palbou kritiky. Je nesnášenlivá, zlobí se lidé po incidentu trans osob na WC

J. K. Rowlingová, autorka knih o Harrym Potterovi, se opět stala terčem kritiky. Poté, co se po sobotním incidentu mezi ochrankou a příslušníky LGBT+ komunity na záchodcích festivalu ohradila na sociální síti X proti reakci organizátora, ji někteří uživatelé obvinili z nesnášenlivosti. Není to poprvé, co spisovatelka schytala kritiku za své názory na transsexuály.

Během hudebního festivalu Bang Face, který se v sobotu 5. října konal v kempu v Ingoldmells ve Velké Británii, mělo dojít k incidentu mezi ochrankou a příslušníky LGBT+ komunity. „Ochranka právě vyvlekla pět trans lidí z dámských toalet. Za to, že jsem zasáhla, mě přitlačili ke zdi,“ uvedla v příspěvku na Instagramu Jae Robertsová, jedna z transsexuálních žen.

Tvrdila, že ji s dalšími transsexuálkami ochranka požádala, aby toaletu opustily, což vyprovokovalo ostatní ke skandování hesla: „Nechte je čůrat!“ Poté se údajně vrátila ochranka s „posilami“, které začaly transsexuálky násilím ze záchodů vyvádět, informoval web Independent.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Transgender atletce z trenýrek vykukoval úd, to přece není normální, zlobil se známý novinář

„Tento incident nás velmi znepokojil. K našemu velkému zklamání se náš externí bezpečnostní dodavatel neřídil našimi nařízeními, přestože byl důkladně informován. Jakmile jsme se o tom dozvěděli, okamžitě jsme je odvolali ze služby, protože situaci nezvládli v souladu s našimi postupy. Jsme v přímém kontaktu se zúčastněnými,“ uvedl mluvčí společnosti Butlins, která kemp provozuje. Společnost dodala, že odvolání ochranky nesouviselo s pohlavní identitou transsexuálních žen, ale se způsobem, jakým na toaletách zasáhla.

To pobouřilo také spisovatelku J. K. Rowlingovou. „Myslí si snad Butlins, že touha převlékajících se mužů vstupovat do prostor určených pouze pro ženy je důležitější než právo žen a dívek na soukromí a důstojnost? Doufejme, že Butlins vysvětlí svou politiku, aby se ženy a rodiny mohly informovaně rozhodnout, kam pojedou na dovolenou,“ napsala na sociální síti X.

Uživatelé ji ale v komentářích upozornili, že společnost se již vyjádřila a obvinili ji z nesnášenlivosti. „Stalo se to na hudebním festivalu pro dospělé a reakce společnosti přišla před třemi dny,“ upozornil jeden z přispěvatelů na sociální síti X. „Ale pokračujte, Joanne, a přiveďte své sledující do varu a dostaňte z nich trochu vzteku,“ dodal.

Devětapadesátiletá autorka knih o Harrym Potterovi se v posledních letech setkává se silnou kritikou kvůli svému vyhraněnému odmítavému postoji k transsexuálním ženám, který mnozí příslušníci LGBT+ považují za transfobní.

Svůj postoj k transsexuálním ženám poprvé zveřejnila v prosinci 2019, kdy na Twitteru podpořila výzkumnici Mayu Forstaterovou, které nebyla prodloužena pracovní smlouva v Centru pro globální rozvoj kvůli sérii jejích příspěvků zpochybňujících vládní plány umožňující lidem identifikovat se jako jiné pohlaví. Tyto výroky vyvolaly reakci některých autorčiných fanoušků, kteří ji označili za „terf“ (zkratka, která znamená trans-exkluzivní radikální feministku), což Rowlingová odmítá.

Autorka následně na svých webových stránkách zveřejnila esej s názvem „Terfové války“ o ideologii genderové identity, v níž nastínila pět důvodů, proč se obávat „nového transaktivismu“. Po zveřejnění její eseje hvězdy série o Harrym Potterovi, včetně Daniela Radcliffea a Emmy Watsonové, její komentáře odsoudily a od autorky se distancovaly. V prohlášení, které sdílel s organizací The Trevor Project, Radcliffe napsal: „Transsexuální ženy jsou ženy... Jakékoli opačné tvrzení stírá identitu a důstojnost transsexuálů a je v rozporu se všemi radami profesionálních zdravotnických sdružení, která mají v této oblasti mnohem větší odborné znalosti než já nebo Jo (Rowlingová).“ Ta odmítá, že by byla transfobní, ale již dříve prohlásila, že by raději šla do vězení, než by o trans osobách mluvila tak, jak si samy přejí.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: „Zombie“ narkomani v ulicích, strach a no-go zóny. Problém má i nejpřátelštější město Evropy

Tagy: