„Zombie“ narkomani v ulicích, strach a no-go zóny. Problém má i nejpřátelštější město Evropy

Americký Portland marně bojuje s fentanylovou krizí.

CNN v centru americké drogové krize

Fotografie a videa, která zachycují, jak se centrum amerického Portlandu proměnilo v no-go zónu kvůli „zombie“ narkomanům, mohou být pohledem, na který by si měli brzy zvykat i lidé ve skotském Glasgow přezdívaném The Friendly City neboli Přátelské město. Už nyní eviduje ulice, které drogově závislí okupují a jimž se občané vyhýbají. Expertům dělají obavy zejména opatření, která stát přijímá. Dekriminalizace, k níž se Skotsko – které má nejvyšší počet úmrtí ve spojitosti s užíváním drog – upíná, podle nich může představovat právě evropskou verzi Portlandu. Tedy města, které se ze „zombie narkomanů“ nemůže vzpamatovat.

Scény jako z postapokalyptického filmu: lidé bez bot, kteří se „válí“ na hromadě na chodníku, další sotva při vědomí krčící se ve dveřích obchodů. Ti, kteří se pohybují, vypadají jako zombie, ti, kteří nehnutě leží, připomínají mrtvoly – a někteří jimi skutečně jsou. Tak redaktor webu Daily Mail popsal loňskou situaci v Portlandu, jehož centrum se proměnilo v ráj narkomanů.

ČTĚTE TAKÉ: Strach o Justina Biebera: Prožívá „soukromé peklo“, uvádí zdroj. Zpěvák se ztrácí před očima

Co bylo příčinou? „Pokrokové“ řešení problému zneužívání drog. Vedení města v roce 2020 přistoupilo k dekriminalizaci držení tvrdých drog, včetně heroinu či metamfetaminu. Bylo prvním městem v USA, které tak učinilo. V důsledku rozhodnutí však došlo k opaku toho, čeho vedení města chtělo docílit. Úmrtnost rapidně stoupla, centrum města se změnilo v no-go zónu a „pekelnou krajinu“, kde bujela kriminalita a všude se povalovaly jehly a drogové příslušenství.

Na začátku roku 2024 vedení města pochopilo, že udělalo chybu a uznalo to, co jim experti a obyvatelé města opakovali: dekriminalizace je katastrofou. Došlo tak k jejímu zrušení a město se snaží vrátit zpět v čase do doby, kdy Portland nebyl známý jako město „zombies“.

Nejvyšší úmrtnost v Evropě

Právě k situaci, v níž se americké město ocitlo, se podle mnohých pomalými a postupnými kroky blíží i skotské Glasgow. Už nyní se v některých částech města odehrávají stejné výjevy jako v Portlandu: narkomani si „uzurpují“ ulice spojující hlavní dopravní tepny a místní se jim obloukem vyhýbají. Pohled na „zombies“ se naskýtá i zde.

Město má nejvyšší počet úmrtí v souvislosti s užíváním drog na počet obyvatel ve Skotsku – které coby stát má zase zdaleka nejvyšší počet těchto úmrtí v Evropě. Skotská vláda ochotně přiznává, že jde o „mimořádnou situaci“ v oblasti veřejného zdraví.

Vzhledem k situaci v Glasgow a statistikám vláda na začátku října potvrdila svůj závazek problém řešit – naprosto stejně, jako Portland v roce 2020. Vedle dekriminalizace bude spuštěna také „testovací konzumní místnost“, první svého druhu ve Spojeném království. Zde si budou moci narkomani pod dohledem klinického personálu 365 dní v roce od 9. do 21. hodiny aplikovat drogy „třídy A“ – tedy heroin, kokain či metamfetamin.

Již před třemi lety byla ve Skotsku oznámena významná změna politiky týkající se osob, u nichž by byly drogy tohoto typu nalezeny. Tamní policie může podle svého uvážení tyto lidi „varovat, nikoliv rovnou obviňovat“. Ve všech případech však dojde k zadržení nalezených drog. Podle mnohých už tento krok znamenal „faktickou dekriminalizaci – obrovský krok směrem k přístupu, který Portlandu přinesl katastrofální důsledky“.

ČTĚTE TAKÉ: Charita rozdávala bonbony se smrtící dávkou pervitinu. Několik lidí se otrávilo

Navzdory nejrůznějším obviněním se skotská vláda domnívá, že „nezachází dostatečně daleko“. Uvádí, že dekriminalizace drog pro vlastní potřebu by lidem pomohla a podpořila je – a v konečném důsledku zlepšila a zachránila životy. Důsledek v Portlandu však mluví o opaku.

Skotsko se tak stává zemí, která má zdaleka největší problém s úmrtím v souvislosti s užíváním drog ve Spojeném království a která požaduje právo prosazovat strategii, která prokazatelně chaos způsobený drogami spíše zhoršuje, než aby ho zmírňovala.

Neděláme dost? Mýlka

Vládu ve Skotsku silně kritizuje například Annemarie Wardová, bývalá narkomanka z Ayrshire, která je nyní výkonnou ředitelkou charitativní organizace Faces and Voices of Recovery UK. Čtyřiapadesátiletá mezinárodně uznávaná odbornice na zotavení z drog říká, že příklad Portlandu je varováním před tím, co Skotsko čeká na cestě, jíž se vydalo.

„Jsme v bodě, kdy nám ideologové říkají, že máme problém z toho důvodu, že neděláme dost: ‚Kdybychom otevřeli více místností pro konzumaci drog, kdybychom dali lidem více čistých jehel zdarma, kdybych jim dávali bezpečné zásoby...‘ Domněnka, že když budeme lidem dávat více drog a více přístupu k nim, tak zachráníme životy, je naprosto mylná. Tak to prostě není,“ zdůraznila pro The Daily Mail.

Připomněla, že žádné důkazy domněnky ideologů nepotvrzují. „Hlavním důvodem, proč snižování škod v Portlandu drasticky selhalo, je to, že se nezabývalo základními příčinami závislosti, což je bezdomovectví, problémy s duševním zdravím, chudoba, trauma – vše, co zažíváme ve Skotsku,“ podotkla.

Sami, dnes již vyléčení narkomani přiznávají, že to byly právě trestněprávní důsledky užívání drog, které jim pomohly procitnout. „Dnes říkají: ‚Chybí nejen odstrašující prostředky, ale i léčba.‘ Problém je, že máme systém, který vytváří systémovou závislost – podporujeme ji a to vede k tomu, že lidé zůstávají u návykových látek,“ pokračovala.

Příklad Portlandu se zdá být pro Glasgow relevantní hned z několika důvodů. Z hlediska počtu obyvatel jsou obě města velikostně stejná. Stejně jako Glasgow se i oregonské město považuje za liberální a progresivní. Dokonce je nazýváno „hlavním městem probuzení“ v Americe. Mezi drogami tam byl nejrozšířenější fentanyl, syntetický opioid, který je až 50krát silnější než heroin. A nyní se prosazuje i v Glasgow.

S nástupem dekriminalizace se dle výsledků zvyšuje nejen počet úmrtí, ale i kriminalita. Do Portlandu se sjížděli narkomani odjinud, protože v něm viděli bezpečné útočiště pro braní drog. Trhy s drogami se rozvíjely přímo pod širým nebem a braní drog před zraky kolemjdoucích se stalo každodenní záležitostí. Z Portlandu se stal „ráj narkomanů“ a podle expertů může podobný osud potkat i evropské Glasgow.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Agresorovi, který na Žižkově ubodal ženu, hrozí doživotí. Další zraněná popsala hrůzu v bytě

Tagy: