Rozbili okno a utekli z hořícího pekla. Přeživší popsali tragickou nehodu autobusu

Velvyslanec Srbska v Bulharsku Željko Jović informoval i o zraněném srbském občanovi, který leží v nemocnici v Sofii. Zdroj: Embassy of the Republic of Serbia in Bulgaria

Nehoda autobusu v Bulharsku

Přeživší tragické nehody turistického autobusu ze Severní Makedonie poprvé promluvili. Havárii, při níž zemřelo nejméně 45 lidí včetně 12 dětí, popisují jako jeden velký chaos, který je vzbudil uprostřed noci.

Podle severomakedonského ministerstva zahraničí se autobus vracel do metropole Skopje z víkendového zájezdu do Istanbulu. Prodloužený víkend se ale proměnil v tragédii. „Spali jsme, když nás vzbudil zvuk výbuchu,“ popsal jeden z přeživších makedonskému premiérovi Zoranu Zaevovi, který pak jeho slova tlumočil novinářům.

„Rozbili jsme okna a mně a šesti dalším se podařilo uniknout,“ dodal. Jeho mrazivou zpověď zveřejnil mimo jiné web Nový čas. Minimálně 45 lidí se však z hořícího autobusu ven nedostalo. „Lidé se k sobě tiskli, jejich těla byla v autobuse zcela spálena,“ uvedl pro web BBC další ze svědků neštěstí.

Velvyslanec Srbska v Bulharsku Željko Jovič informoval i o zraněném srbském občanovi, který leží v nemocnici v Sofii. Jeho zdravotní stav je dobrý. „Vzhledem k tomu, že mi ho umožnili navštívit, předpokládám, že jeho stav opravdu není těžký. Nepotřebuje péči psychologů ani není na jednotce intenzivní péče. Předpokládám, že se velmi brzy bude moci připojit ke svým příbuzným, rodině, která se o něj v tuto chvíli určitě nejvíce strachuje,“ řekl Jovič. Fotku z nemocnice pak zveřejnil na Twitteru.

A co nehodě předcházelo? Příčiny havárie, která se stala asi 30 kilometrů západně od Sofie, bulharské úřady vyšetřují. Podle prvních zjištění autobus pravděpodobně narazil do svodidel.

„Myslím, že je to vina řidiče. Pravá přední pneumatika narazila na značku, která odletěla asi 45 metrů daleko. Došlo k úniku paliva,“ vysvětlil okolnosti bulharské televizi Nova jeden ze svědků Vasko Pirgov.

V autobuse se severomakedonskou registrací cestovalo 52 lidí. Sedm přeživších – dvě ženy a pět mužů – převezli s popáleninami do nemocnice v hlavním městě Sofii. Nehodu nepřežil ani řidič, uvedla na svém webu agentura BGNES. Český prezident Miloš Zeman zaslal prezidentovi Republiky Severní Makedonie Stevu Pendarovskému kondolenční dopis.

Tagy: