„Tančící babičky“ i matka tří dětí. Kdo jsou oběti tragédie ve Wisconsinu?

Na každém průvodu je nějaké vystoupení, které na první pohled upoutá pozornost a vyvolá upřímný úsměv na tváři kolemjdoucích. Při pondělním vánočním průvodu ve Waukeshe se jednalo o soubor „tančících babiček“ Milwaukee Dancing Grannies, které se svými pompony, smyslem pro humor a šarmem baví davy lidí v celé oblasti už desítky let. Připomeňme si osudy všech pěti obětí pondělní tragédie, kdy americký rapper najel do průvodu a zabil pět lidí včetně tři členek oblíbeného souboru.

Babičky byly založeny v roce 1984 a vystupovaly až 25krát ročně, i když v prvních měsících pandemie si musely dát vynucenou pauzu. „Říkáme si sesterstvo,“ řekla důchodkyně a členka souboru Beth Krohnová. Jenže toto pondělí se do historie Dancing Grannies zapíše černým písmem. Poté, co vjel řidič do průvodu 39letý Darrell Brooks ve svém červeném SUV, tři členky souboru zemřely. Kromě nich také 81letý pomocník a pracovnice banky. Níže jsou příběhy všech obětí, které zveřejnily regionální weby z Milwaukee i americká CNN.

Virginia Sorensonová, 79 let

Pokud měla taneční skupina nějaké bijící srdce, pak to byla právě vždy usměvavá žena s přezdívkou Ginny. I když se už několik let potýkala s bolavými zády a kyčlí, tanec stále milovala a byla hlavní instruktorkou a choreografkou souboru.

„Co se jí na tanci líbilo? Všechno,“ řekl po tragickém incidentu její o 23 let mladší manžel David Sorenson. Ginny byla členkou Grannies už 19 let. V době smrti byla v zadní části průvodu a držela transparent. Také její muž se akce účastnil, dělal babičkám po celý den řidiče.

Sorenson prozradil, že jeho milovaná žena původně vůbec neměla v průvodu být. Měla jet v dodávce se svým mužem a vše instruovat na dálku. Jenže když babičky zjistily, že jim jedna členka chybí, Sorensonová řekla, že zaskočí. „Seděl jsem v autě a čekal. Ginny už nikdy nedorazila zpět,“ dodal Sorenson.

Manželé spolu měli tři děti a šest vnoučat. V domě v Muskegu se starali o dva koně, slepice, psy a kočky. Ginny byla i ve vysokém věku registrovaná jako zdravotní sestra, stále pracovala na částečný úvazek ve zdravotnické dokumentaci. „Z vydělaných peněz platila za koně a dávala vnoučatům pamlsky,“ uvedla dcera Heather.

Tamara Durandová, 52 let

Durandová byla v úplně opačné pozici než Sorensonová. Před vystoupením byla nervózní, šlo totiž o její premiéru v populárním uskupení. „Protančila si cestu životem,“ řekl v pondělí její manžel David Durand. „Tancovala, i když nehrála hudba. To vystihuje její osobnost,“ dodal.

Kromě tance se 52letá juniorka mezi babičkami věnovala svému vnukovi, o kterého se starala čtyři dny v týdnu, aby její dcera mohla dochodit zdravotní školu. Durandová pracovala několik let jako dobrovolnice a v nemocnici ve Waukeshe. Předtím se více než 17 let živila jako učitelka na základní škole.

V neděli zveřejnila na svém Facebooku fotografii, na níž je oblečena do modrobílého kostýmu skupiny Grannies. Den na to tragicky zemřela. „Celá rodina je v šoku,“ popsal její manžel.

LeAnna Owenová, 71 let

Další nadšenou členkou Dancing Grannies byla 71letá správkyně bytových komplexů LeAnna Owenová. „Neměla v sobě ani kousek zloby. Byla to ta nejmilejší dáma,“ zavzpomínal Dave Schmidt, který vlastní dva domy o 32 bytech, jež měla Owenová na starosti.

Owenová prý znala každého nájemníka a měla s nimi velmi dobré vztahy. „Tančící babičky“ byly nedílnou součástí její identity. „Když o nich mluvila, měla na tváři vždy široký úsměv,“ popsal Schmidt. Když v srpnu dělala rozhovor pro televizi WDJT-TV byla nejmenší členkou skupiny.

„Dokážete s ostatními držet krok?“ zeptala se reportérka. „To si pište, že můžu,“ odpověděla Owenová s úsměvem. Zanechala po sobě dva syny.

The Milwaukee Dancing Grannies are devasted by this terrible tradegy with of loss of life and injuries in the Waukesha...

Posted by Milwaukee Dancing Grannies on Monday, November 22, 2021

Wilhelm Hospel, 81 let

Jediný muž a nejstarší oběť. Mezi babičkami tančila jeho žena Lola, on skupině už několik let pomáhal. Převážel členky souboru a staral se o to, aby všechny měly, co potřebují. Jim Ray, další ze spolupracovníků, v pondělí napsal, že je vším „naprosto zdrcený“. Todd Heeter, který u Hospela několik let bydlel, napsal, že poté, co se dozvěděl o smrti svého známého, ztratil slova.

Jane Kulichová, 52 let

Jako jediná ze zesnulých neměla se souborem nic společného. Rodačka z Milwaukee reprezentovala v průvodu svého zaměstnavatele, banku Citizens Bank, kde pracovala jako pokladní od roku 2020. Když jí srazilo SUV, stála po boku své dcery Taylor Smithové. „Byla to úžasná máma a babička. Všichni ji milovali,“ řekla Smithová americké CNN.

Kulichovou přežily její tři děti a tři vnoučata. „Moji mámu večer zabili. Bylo nám řečeno, že netrpěla,“ napsala Smithová na Facebooku. Rodina založila na stránce GoFundMe sbírku, která má pomoci uhradit náklady na pohřeb. „Svět je bez takové ženy mnohem temnější,“ píše se na stránce.

Kulichová dříve pracovala jako pečovatelka, čtyři roky pak strávila jako servírka v restauraci Dave's Family. „Jsem vděčná, že jsem ji mohla mít tak dlouho u sebe. Mám tě ráda, mami. Odpočívej v pokoji, můj krásný anděli,“ dodala dcera.

Tagy:
SUV smrt tanec Facebook manželé USA Wisconsin Milwaukee průvod Darrell Brooks Waukesha Milwaukee Dancing Grannies Jane Kulichová Wilhelm Hospel LeAnna Owenová Tamara Durandová Virginia Sorensonová Citizens Bank