Řidiči kamionů blokovali české silnice. Rozlítily je závratné ceny nafty

Řidiči v Česku protestovali proti vysokým cenám pohonných hmot.

Dopravci jako protest blokovali dopravu napříč republikou

Po celé České republice v pondělí protestovali blokádami silnic řidiči kamionů. Nelíbí se jim vysoká cena nafty, která u většiny čerpacích stanic přesáhla 50 korun za litr. Pokud neklesne, budou muset zdražit přepravu, a to se podle nich nutně promítne i do cen převáženého zboží.

Vše začalo v 10 hodin dopoledne. Kamioňáci s přepravními společnostmi zvolili ty nejfrekventovanější tahy. Reportér CNN Prima NEWS Vladimír Procházka byl v tomto čase přímo nad Jižní spojkou u sjezdu na centrum Prahy.

„Řidiči kamionů zde již silnici zablokovali, vepředu stojí čtyři kamiony. Jižní spojkou zkrátka v žádném případě nelze projet,“ uvedl dopoledne reportér. Jednatel společnosti European cars Jan Štědronský sdělil, že řidiči požadují stejné podmínky, jako ČESMAD Bohemia. „Jde o balíček opatření, ať už je to zastropování cen pohonných hmot, snížení spotřební daně do poloviny roku a tak dále,“ uvedl.

O svůj názor se podělili i samotní řidiči kamionů. „Zákazníci nám tak rychle peníze nepřidají a doufám, že i lidé to chápou a nechtějí, aby rohlíky stály deset korun,“ uvedl jeden z nich. Další dodal, že dopravci stojí a někteří krachují. „Nemají prostě na dopravu,“ podotkl. Jiný se domnívá, že ropa, která do Česka teče z Ruska, stojí pořád stejně. „Proto si myslím, že si na tom někdo mastí kapsy,“ doplnil.

Budeme přivrzovat

V průběhu blokády přijeli na místo také policisté a snažili se s řidiči kamionů, kteří blokovali Jižní spojku, domluvit, aby provoz zprůjezdnili. Jediné sanitky mohly uzavřeným úsekem projet, zbytek musel vyčkat, až blokáda skončí. „Nechali jsme všude volný pruh a zabezpečíme průjezd IZS (Integrovaný záchranný systém, pozn. red.) bez výjimky,“ dodal Štědronský.

Blokáda na Jižní spojce trvala půl hodiny. Někteří řidiči se shodují, že pokud se nic nezmění a ceny pohonných hmot neklesnou, chtějí ve svých protestech přitvrdit.

Tagy:
CNN silnice Vladimír Procházka Česko Rusko Jižní spojka motorová nafta ČESMAD BOHEMIA