Benzin pod 30 korun? Čerpací stanice nabízela palivo za ceny z roku 2002

Fronta u čerpací stanice ONO v Ústeckém kraji

Nizozemská síť čerpacích stanic se při oslavách dvaceti let své existence minulý týden cenově vrátila do roku 2002. Co to vyvolalo mezi zákazníky, si asi každý umí představit sám. Firma se dokonce začala bát o jejich bezpečnost.

V období kritické cenové situace na trhu s palivy proběhla minulý týden u jedné z čerpacích stanic v Nizozemsku akce, která nemá obdoby. Zatímco běžně v této vyspělé západoevropské zemi motoristé čerpají benzin v přepočtu za více než 55 Kč za litr, síť čerpacích stanic TinQ prodávala v rámci oslav svojí existence litr bezolovnatého benzinu za 1,171 euro, což je v přepočtu zhruba 29,90 Kč. Naftu nabízela dokonce za 22 korun za litr.

No, nekupte to...

Akce byla časově omezena na minulý týden a odehrávala se střídavě na různých čerpacích stanicích řetězce TinQ. Šťastlivci, kteří ve správný čas ocitli na správném místě, tankovali, jako by na světě neexistovaly žádné problémy dnešních dnů. Nechat lidi brát benzin nebo naftu za méně než polovinu aktuálních tržních cen může vypadat jako nemožný trik, ale tento krok je chytrý, když vezmete v úvahu způsob, jakým TinQ podniká.

Tato společnost shromáždila obrovské publikum na sociálních sítích a má více než 100 tisíc uživatelů svých mobilních aplikací. Zatímco konkurenční hráči v tomto sektoru zakládají většinu svých velkých ziskových marží na prodeji potravin, nápojů nebo nabízení jiných typů služeb, jako je převod peněz, čerpací stanice TinQ jsou zcela bez obsluhy. Společnost se také rozhodla, že nebude stavět žádné obchody ani toalety.

Davové šílenství

Kampaň musela být nicméně ukončena dříve, než bylo plánováno. Zákazníci vzali vybrané čerpačky ztečí a o ohrožení zdraví zainteresovaných nebyla nouze. Podle vyjádření provozovatele byl prý zájem o levné palivo mnohonásobně větší, než firma mohla předvídat. Nepříjemné situace vznikaly na řadě pump, které zablokovaly davy koupěchtivých zákazníků. „Zdá se, že sentiment je v tuto chvíli velmi hořlavý," uvedla společnost ve svém lakonickém vyjádření, čím narážela právě na stesk motoristů po dvacet let starých cenách.

„Hluboce litujeme, že jsme museli kampaň předčasně dokončit, bezpečnost zákazníků je ale vždy na prvním místě,“ uvedl dále mluvčí TinQ.

Dodejme, že pokud by podobnou akci chtěl uspořádat nějaký český prodejce, musel by prodávat litr Naturalu 95 za přibližně 26 korun a litr nafty za 23 korun. V roce 2004 byly tuzemské ceny dokonce ještě nižší –⁠ benzin dostal pod 25 korun a nafta v průměru nestála ani 23 korun.

Tagy: