Středula o zdražení pohonných hmot: Divím se, na co vláda čeká. Bojí se lidé i dopravci

 Předseda ČMKOS Josef Středula v nedělní Partii

PARTIE Terezie Tománkové 13.3.2022

Vláda už měla s ohledem na rostoucí ceny pohonných hmot dávno konat, někteří dopravci musí aktuálně přemýšlet, zda nemají zavřít. V Partii Terezie Tománkové to řekl předseda odborových svazů Josef Středula. Podle bývalého ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) se ale musí počkat, až se uklidní panika na trzích.

„Divím se, na co vláda čeká. Ceny rostou naprosto šíleně, lidé se bojí, dopravci se bojí, zda nemají zavřít. Nic nebrání tomu, aby vláda konala, prodlení je zbytečné a zbytečně zvyšuje napětí,“ sdělil ve vysílání CNN Prima NEWS Středula.

Nejde podle něj přitom jen o zastropování cen, ale „jejich věcné usměrňování“. „Vítám kontroly, které již nastaly, ale nestačí to. Vláda má i další nástroje, měl by konat antimonopolní úřad,“ prohlásil Středula.

Navrhl také změnit státní rozpočet na letošní rok. „Prvně si vláda musí říct, jestli chce občany ochránit. Problémy ČR byly vážné už před zahájením války. Požádal jsem o svolání mimořádné tripartity. Válka má své náklady, třeba na zdravotní systém. Rozpočet, který byl ve čtvrtek schválen, se musí změnit,“ doplnil Středula.

Kalousek: Nejdřív musí odeznít panika

Podle Kalouska však musí primárně odeznít panika na trzích. „Já bych snížení DPH či zastropování také nenavrhoval. Trhy jsou v naprosté panice, nerozhoduje výpočet, ale emoce. Musíme počkat, až se panika uklidní. Pokud zůstanou ceny v této výši, nemůžete je kompenzovat donekonečna. Zvednou se i další ceny – masa, pečiva. Musíme se smířit, že náš standard poklesne. Nemůžete zdražení kompenzovat všem, maximálně těm nejchudším,“ řekl Kalousek.

„Máme jedenáctiprocentní inflaci a obří deficit. Celá situace, která nastala, bude vyžadovat velké náklady. Je třeba si říct, jak bude vypadat mix opatření, ta současná nejsou dostačující. S příchozími uprchlíky je třeba situaci nějak sanovat,“ doplnil.

Vláda nejedná empaticky, tvrdí Středula

Kalousek však znovu upozornil, že nelze pomáhat plošně. „Vláda má omezené finanční možnosti, aby pomáhala. Je tu 20 % domácností, kterým hrozí, že upadnou do energetické chudoby a nebudou mít na jídlo. To je skutečně hodně. A na ně se vláda musí zaměřit. Ale nemůže pomoci všem. Je nesmysl říkat, že ta situace nedopadne na občany. Všichni trochu zchudneme. Protože to není z čeho zaplatit. Rozpočet prostě není nafukovací,“ reagoval bývalý ministr financí.

Podle Středuly ale vláda nejedná dostatečně empaticky. Neřeší otázku energetické chudoby, s přicházejícími uprchlíky je podle něj potřeba vyřešit i otázku zdravotnictví. „Zasanovat zdravotnictví dělá přibližně 30 miliard korun. Jednak se platí za pojištěnce, jednak za péči,“ vypočítal odborový předák.

„Přál bych si, aby Ukrajinci získali práci i podle kvalifikace. Třeba paní, která umí s polymery, aby získala adekvátní zaměstnání. Jestli tu je s dítětem, musí se o ně někdo postarat. Musíme mít i nástroj, který zajistí integraci, aby děti třeba mohly přejít ze základních škol na střední,“ doplnil.

Tagy: