Násilí, krádeže a útoky na policisty. Tisíce dětí rozpoutaly chaos, chtěly konzole zdarma

V naprostý chaos se proměnila páteční akce, kterou svolal oblíbený youtuber Kai Cenat. Na streamu skrze platformu Twitch sledujícím oznámil, že na náměstí Union Square v New Yorku bude rozdávat herní konzole a další výpočetní vybavení. Během chvíle místo zaplnily tisíce lidí, zejména teenageři a mladiství. Od původního záměru akce však brzy sešlo, přítomní začali ničit okolní majetek, krást vybavení ze staveniště, útočit na sebe i policisty, kteří se snažili situaci uklidnit. Cenat nyní čelí obvinění z podněcování výtržností, desítky osob byly zadrženy a další se zranily.

Původně se na manhattanském náměstí sešlo několik stovek lidí, během chvíle se však dav rozrostl na několik tisíc osob. Akce svolaná youtuberem Cenatem se rychle vymkla kontrole. Namísto klidného rozdávání herních konzolí, počítačového vybavení a poukázek propukl nekontrolovaný chaos, líčí web Sky News.

Mnozí přítomní začali lézt na auta a ničit je, krást vybavení ze staveniště a útočit jak na sebe, tak na policisty. Ti kvůli davu vyhlásili nejvyšší stupeň pohotovosti, který se jindy pojí spíše s katastrofami.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Brutální napadení v Náchodě. Agresor muže zkopal, snažil se ho hodit přes zábradlí

„Během několika minut jsme se z 300 dětí dostali na několik tisíc,“ uvedl podle CNN šéf newyorské policie Jeffrey Maddrey. „Kolem chodili lidé s lopatami, sekerami a dalšími nástroji ze stavby. Jednotlivci také zapalovali zábavní pyrotechniku, házeli ji směrem k policii i k sobě navzájem,“ přiblížil dále situaci.

Jako scéna z filmu, líčí lidí

Youtuber a streamer, který má několik milionů sledujících, pořádal akci bez povolení – chystané shromáždění neoznámil na policii. Předtím jen řekl, že počítače, herní konzole, klávesnice, herní židle a řadu dalších věcí bude rozdávat, protože „má pocit, že si to New York zaslouží“. Během akce byl z důvodu bezpečnosti policií odveden pryč. Strážci zákona ho následně obvinili z podněcování výtržností a nezákonného shromažďování.

Videozáznamy a fotografie pořízené z místa ukazují, jak se lidé utrhli ze řetězu. Kromě ničení okolního majetku se pustili do potyček, přetlačovali zábrany a házeli nejrůznějšími předměty. Několik lidí, včetně policistů, bylo zraněno. Čtyři osoby musela převézt do nemocnice sanitka. Policisté zadrželi zhruba 60 osob, z toho polovinu tvořili mladiství.

„Bylo to jako ve filmu. Policie přišla se štíty a vrhla se na lidi,“ líčila 19letá Skylark. Další muž webu Sky News sdělil, že v davu kvůli tlačenici nemohl dýchat. Na místě zasahovalo více než tisíc policistů. „S podobnými věcmi jsme se setkali už dříve, ale nikdy ne v takové míře nebezpečnosti. Nejsme proti tomu, aby se mladí lidé bavili, nejsme proti tomu, aby se mladí lidé shromažďovali. Ale nemůže to být na takové úrovni, aby to bylo nebezpečné. Dnes se zranilo hodně lidí,“ konstatoval šéf policie.

Tagy: