Trumpa srovnal s Hitlerem, teď s ním kandiduje. Kdo je možný viceprezident J. D. Vance?

Donald Trump a jeho kandidát na viceprezidenta J. D. Vance

Trump si vybral svého viceprezidenta

Exprezident Donald Trump po měsících spekulací označil senátora Jamese Davida Vance (známějšího jako J. D. Vance) za svého spolukandidáta, který by se v případě vítězství ve volbách ujal křesla viceprezidenta. Vance je proslulý svým odporem k pomoci Ukrajině nebo chválou maďarského premiéra Viktora Orbána. Nejvíce ho ale podle CBS News proslavila jeho vlastní kniha.

Jmen na seznamu možných Trumpových viceprezidentů bylo mnoho. Exprezident si nakonec vybral muže, který dost možná nejvíce kopíruje jeho vlastní názory. Kandidátem na viceprezidenta se stal J. D. Vance, kterému je teprve 39 let. Trump o tom poprvé informoval na své sociální síti Truth Social.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: „Trumpova“ kryptoměna po atentátu strmě vylétla. Trhy střelba vůbec nevyděsila

Vance tak pokračuje ve svém snovém politickém období. Senátorem za Ohio je teprve od roku 2022. Mnohem dříve se veřejnosti zapsal do paměti jako autor knihy Hillbilly Elegy, do níž promítl svůj život ve stínu Appalačského pohoří. Vance v ní popsal, jak ho opustil otec a jeho matka byla závislá na drogách.

Kniha zaujala především tím, že nepojednávala o bohatých Američanech na pobřeží, nýbrž primárně o chudých farmářích, pro které je cesta k americkému snu těžká a trnitá. Podle webu CBS News se po prvním vítězství Trumpa ukázalo, že právě takoví lidé mu zajistili první mandát. Kniha byla v roce 2020 i zfilmována pod názvem Americká elegie.

Dříve Trumpa nesnášel

Ačkoli jsou Trump a Vance v současnosti jedna ruka, ještě před volbami v roce 2016 tomu bylo jinak. Vance byl výrazným Trumpovým kritikem. Senátor dokonce nazval exprezidenta „idiotem“ a v soukromé korespondenci ho srovnával s nacistickým diktátorem Adolfem Hitlerem. Poukázala na to agentura Reuters.

To vše už je ale zřejmě zapomenuto. Trump se s Vancem shoduje například v přístupu k Ukrajině. Oba chtějí pomoc Kyjevu omezit. Vance zastává názor, že Ukrajina nemá potřebnou sílu, aby Rusy vyhnala, a USA nemají výrobní prostředky na to, aby to dokázaly změnit.

Stejně jako Trump má Vance blízko k maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi, kterého možný budoucí viceprezident chválil za finanční kontroly na univerzitách. Vance v kontextu tohoto tématu kritizoval levicové smýšlení na amerických univerzitách, kde se protestovalo proti Izraeli.

Vance je rovněž latentní odpůrce potratů, souhlasí ale s Trumpem, že by si tuto problematiku v zákonné rovině měl každý stát USA řešit po svém.

Vance také souhlasí s exprezidentem, že americké volby v USA v roce 2020 doprovázelo až příliš mnoho problémů. Pokud by prý byl Vance na místě tehdejšího viceprezidenta Mikea Pence, prohlásil by volby za neplatné.

Senátor za Ohio tak během pár let přeměnil nenávist k Trumpovi v obdiv a dnes s ním souzní ve všech zásadních tématech. V rozhovorech pro média přitom Vance uvedl, že nenastal „heuréka“ moment, který by změnil jeho názor na Trumpa. Spíše si prý postupně uvědomil, že jeho odpor k bývalému prezidentovi byl zakořeněn spíše v jeho stylu než v podstatě.

Podle listu The New York Times si Trump vybral ve Vanceovi svého duchovního a potenciálně i reálného nástupce.

VIDEO: Trump získal definitivní nominaci do boje o Bílý dům

Tagy:
Ukrajina potrat viceprezident USA Donald Trump Americké volby 2024 J. D. Vance