Miliony vydělané v Rusku nevrátím, tvrdí Hašek. Řekl, v čem udělal chybu a co dělá vláda špatně

Hokejová brankářská legenda Dominik Hašek poskytl redakci CNN Prima NEWS velmi otevřený rozhovor. V něm se vyjádřil například ke kandidatuře na prezidenta, politických ambicích i kritice, které čelí například za to, že odsuzuje české hokejisty, kteří v době války hrají v KHL, byť v ní sám v minulosti působil.

V poslední době jste si od některých lidí vysloužil kritiku za to, že odsuzujete české hokejisty za působení v KHL, byť jste ve stejné soutěži za Spartak Moskva v minulosti sám hrával. Označují to za pokrytectví. Zaznamenal jsem, že vás i vyzývali k tomu, abyste vrátil peníze, které jste si v KHL vydělal. Jak se stavíte k takovým názorům?
Ano hrával jsem tam v sezoně 2010/2011, kdy jsem Rusko považoval za vcelku demokratický stát. V životě by mě tenkrát nenapadlo, že čtyři roky nato anektuje Krym a následně rozpoutá v Evropě největší imperialistickou válku od druhé světové. Ani mě, pokud si dobře pamatuji, žádný politik či funkcionář či kdokoli před nějakým nebezpečím či nevhodností hrát v Rusku nevaroval. Jinak já ani tak neodsuzuji naše sportovce za práci v zemi teroristického nepřítele. Já za to odsuzuji především naše zákonodárce, kteří jim nastavili taková pravidla, která našim občanům v Rusku pracovat umožňují. Naši občané, v tomto případě sportovci, tam dováží svou pracovní sílu a vytváří hodnoty, které ruský nepřítel používá proti nám a spojencům. A to bohužel stojí lidské životy i velké hmotné škody.

Dominik Hašek (59)
Bývalý hokejový brankář patří mezi sportovní legendy. Je držitelem olympijského zlata z Nagana, vítězem Stanley Cupu, mistrem české extraligy, dvakrát získal cenu pro nejlepšího hráče NHL, šestkrát byl vyhlášen nejlepším brankářem NHL. V roce 1989 se oženil s učitelkou tance Alenou, s níž má dvě děti, syna Michala a dceru Dominiku. Manželství skončilo rozvodem. Před třemi lety se mu s nynější partnerkou Lenkou narodil syn Jan.

A co se týká toho vrácení peněz?
Ty jsem si tam vydělal za odvedenou práci, klub mi nic nedluží a já jemu také ne. Já po něm osobně nic nepožaduji za to, že se v Rusku změnily poměry a zahájili válku proti svobodné zemi. Určitě ovšem budu podporovat, aby Rusko zaplatilo za všechny hmotné škody, které na Ukrajině způsobilo a také za všechny ztracené životy, za které nese plnou odpovědnost.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Písničkáře Jaroslava Hutku Fialův kabinet zklamal. Divná vláda s jaksi rozmáznutým předsedou, říká

Váš bývalý parťák z Nagana Jaromír Jágr a současný majitel hokejového Kladna nabídl angažmá slovenskému brankáři Júliusu Hudáčkovi, který předtím působil v Astaně, klubu z Kazachstánu hrající KHL. Zklamal vás tím?
Jarda je majitelem mužstva a je na něm, koho si do mužstva vybere. Já bych si slovenského brankáře nevybral nejen proto, že hrál ještě dlouho po vypuknutí války v KHL. To bych mu do určité míry ještě prominul, vzhledem k tomu, že se dle slovenských zákonů choval naprosto legálně. Vadila mi ovšem i jeho vystoupení a oslavování na ledě po vypuknutí války a pak některá jeho nedávná prohlášení v novinách. Prostě bylo to více věcí dohromady, proč bych ho nedoporučil do žádného českého klubu.

NHL je liga, která svým postojem dělá obrovskou reklamu na ruskou válku a ruské zločiny a je odpovědná za spoustu ztracených životů a hmotné škody na Ukrajině.

Vzhledem k tomu, že se proti jeho angažmá postavila i část kladenských fanoušků, Jágr s ním po dvou dnech ukončil smlouvu. Hudáček krátce nato získal německý Frankfurt, hned v prvním zápase zazářil a fanoušci mu aplaudovali vestoje. Jak si vysvětlujete, že jeho minulost v KHL německým fanouškům na rozdíl od těch českých, nevadí?
Co následovalo po Hudáčkově podpisu bylo dost očekávané. Diváci a údajně někteří sponzoři vyslovili svůj nesouhlas, pro média to byla zajímavá kontroverze a pak už se to jen nabalovalo. Vůbec si nedokážu v těch dnech představit situaci v celém klubu a s jakými myšlenkami šli lidé do práce. A tím nemyslím vůbec jen kluky v kabině. Myslím, že dohodnutí se na rozvázání smlouvy bylo pro obě strany určitým vysvobozením. Jak k tomu přistupují fanoušci v Německu záleží na jejich mentalitě a na tom, co je v danou chvíli pro ně více podstatné.

Za postoj vůči ruským hokejistům dlouhodobě odsuzujete i NHL. Přesto jste před týdnem při návštěvě Buffala slavnostně zahájil utkání proti Chicagu. Nepopřel jste sám sebe?
Jenom upřesním – na přání fanoušků jsem zabubnoval kdesi mezi fanoušky na stadionu na buben se slovy Let’s go Buffalo. A podotknu, že za mužstvo Buffalo Sabres nehraje v NHL žádný ruský hokejista. Přesto však uznávám, že to byla z mé strany velká chyba. NHL je liga, která svým postojem dělá obrovskou reklamu na ruskou válku a ruské zločiny a je odpovědná za spoustu ztracených životů a hmotné škody na Ukrajině. Já jsem ji tímto svým projevem podpořil, a to je neomluvitelné. Jak jistě víte, již jsem se omluvil ukrajinským vojákům a všem ukrajinským lidem, kteří bojují nejen za svoji svobodu, ale i za nás. A také všem, které jsem tímto svým projevem zklamal. Vím, že mnozí mou omluvu přijali, to mě těší, ale i velmi zavazuje. V každém případě jsem slíbil, a tady to potvrzuji, že budu o to více bojovat proti ruské válečné rozpínavosti, ruským zločinům a upozorňovat na vše, co podporuje ruskou agresi.

Po historickém zlatu z olympiády v Naganu fanoušci volali: Hašek na hrad. Neuvažujete o prezidentské kandidatuře?
Ne, teď ani v nejmenším.

Láká vás zapojit se aktivně do politiky?
Ano, pokud jste četli moje rozhovory za posledních dvanáct měsíců, tak víte, že bych rád vstoupil do politiky a stal se senátorem.

Která politická strana je vám momentálně nejbližší?
Určitě TOP 09, i když myšlenky nebo některé osobnosti dalších řekněme dvou stran jsou mi také blízké.

S myšlenkou založení nové politické strany si pohrává bývalý předseda lidovců a zakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek. Čistě hypoteticky, pokud by vám v ní nabídl angažmá, přijal byste?
Hypoteticky je možné vše, ale já už se domluvil s TOP 09, takže za ni budu kandidovat v letošních senátorských volbách.

Jak hodnotíte současného prezidenta Petra Pavla?
Výborně.

Úsporný balíček měl být agresivnější. Například výjimka na víno je do nebe volající. Nelíbí se mi také, že nadále umožňuje ruským občanům v naší zemi veřejně vystupovat, aniž by odsoudili ruskou útočnou válku a dle toho vystupovali.

Vláda Petra Fialy má u lidí rekordně nízkou podporu. Zklamala něčím i vás?
Určitě se mi nelíbí některé věci. Třeba úsporný balíček měl být agresivnější. Například výjimka na víno je do nebe volající. Nelíbí se mi také, že nadále umožňuje ruským občanům v naší zemi veřejně vystupovat, aniž by odsoudili ruskou útočnou válku a dle toho vystupovali. Tím je tady necháváme dělat obrovskou reklamu na ruskou válku a zločiny. To stojí lidské životy našich spojenců a větší nebezpečí pro naše občany. To je věc, kterou musíme změnit a nesmíme ji podceňovat. Bezpečí našich občanů je podle mě ta nejdůležitější funkce státu. Ale celkově jsem za současnou vládu rád. Stačí se teď jenom podívat na Slovensko a mnohým naskočí husí kůže.

Neusnadňují vládní strany nástup k moci současné opozici?
Letos jsou evropské volby a pak volby do senátu. Ty oboje hodně naznačí.

Přestože jsou hokejisté Pardubic v čele extraligy a podávají kvalitní výkony, vedení vypovědělo smlouvu s trenérem Václavem Varaďou. Překvapilo vás to? Nebo jste měl signály, že se něco takového chystá?
Překvapilo, a moc. Byl to pro mě blesk z čistého nebe. Navíc obě strany (klub a trenér) velmi dobře znám, spoustu jsem s nimi prožil, o to více mě to zasáhlo.

Udělal podle vás majitel Petr Dědek dobře, že se Václava Varadi zbavil? Co jste říkal na jeho zdůvodnění, proč tento krok učinil?
Jestli udělal dobře, to ukáže čas. V každém případě on je majitelem klubu, nese za něj největší odpovědnost a je na jeho rozhodnutí, koho v daný okamžik postaví do čela. Co se týče zdůvodnění, tak popravdě jsem ho buď nečetl, anebo si ho teď nevybavuju. Dostávají se ke mně spíše různé spekulace, že byl trenér příliš náročný, anebo že si nerozuměl s kabinou. Ale pak to zas někdo popřel. Takže zatím nemám ponětí.

Letos bude mistrovství světa v ledním hokeji hostit ČR. Má podle vás naše reprezentace šanci šampionát vyhrát? Jak hodnotíte kouče Radima Rulíka?
Domácí prostředí je vždy spíše výhodou. Diváci a hráči budou hladoví po úspěchu a to vám vždy pomáhá. Určitě jsme jedním z favoritů. Trenéra vždy hodnotí především výsledky a ty jsou do této doby mnohem lepší než v předešlých sezonách. Odhaduji, že ze současného kádru pojede na MS tak polovina až dvě třetiny hráčů a jejich současné výkony v nároďáku jsou pro MS velkým příslibem.

Na konci ledna vás čekají devětapadesáté narozeniny. Jak je oslavíte?
No jo. Vím. Poravdě nic neplánuji. Myslím, že den nato máme (Ševci Nový Knín, pozn. red.) zápas, tak kluky pozvu na pivo. Teď koukám, že to je v týdnu a jde se do práce. No tak to bude nějak jinak. (Smích)

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Bývalý fotbalista David Limberský ukázal svoje luxusní bydlení. Fitness, bazén nebo pivní sklípek se saunou

Tagy: