Rozkol v SPD kvůli evropskému slibu? Neměli jsme to dělat, byla to chyba, nechápe David

Ivan David a Tomio Okamura

Speciál: České zájmy v Evropě (10)

Náš slib, že ani v budoucnu nebudeme zasedat ve společné unijní frakci se zástupci německé AfD, pokládám za chybný. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl europoslanec Ivan David (SPD). Okomentoval tak slib, který opoziční hnutí dalo před volbami a který nakonec porušilo. Prohlášení Davida poukazuje na určitý rozkol v SPD, který panoval mezi ním a zbytkem vedení. „Neměli jsme být konformní s Marine Le Penovou, která se pak stejně stala součástí jiné frakce. Prostě to pokládám za chybu,“ dodal europoslanec.

„Předsednictvo SPD důrazně odsuzuje výroky čelních představitelů AfD, kteří ve svých vyjádřeních obhajují činnost bývalých příslušníků SS, a distancuje se od nich. SPD také souhlasí s vyloučením AfD z frakce ID. SPD ani v budoucnu nebude zasedat v Evropském parlamentu ve společné skupině se zástupci AfD. Stejně tak už to avizovalo Národní sdružení Marine Le Penové,“ stojí v usnesení opozičního hnutí z 28. května.

MOHLA BY VÁS ZAJÍMAT GLOSA: Expřátelé Salvini a Le Penová? Okamura zřejmě přišel o kamarády. Ukradl mu je Babiš

Zástupci SPD zmíněný slib nakonec nesplnili. Po červnových volbách totiž došlo k velmi paradoxní situaci. Vše začalo postupným rozpadem unijní frakce ID. Ještě před volbami z ní musela odejít německá AfD. Pro její vyloučení se kromě francouzských „lepenovců“ skutečně vyslovilo i SPD.

Ivan David toto rozhodnutí zpětně hodnotil ve vysílání CNN Prima NEWS: „Už v té době jsem měl jasný názor, že jedno vyjádření jednoho poslance by nemělo být důvodem pro vyloučení AfD z ID. Nesouhlasil jsem s tím. Bohužel převládl názor, že pokud to prosazuje Marine Le Penová, pak je potřeba za tím stát. Já jsem si to nikdy nemyslel.“

Prohlášení Davida poukazuje na určité rozkoly mezi ním a zbytkem členů předsednictva SPD. AfD se pro zbytek ID stala problematickou mimo jiné kvůli přílišné radikalitě některých jejích představitelů i skandálům týkajícím se volebního lídra strany Maximiliana Kraha.

Kdo by ale tehdy čekal, že pár týdnů po vyhazovu AfD z ID vznikne nová frakce s názvem Evropa suverénních národů, v níž SPD zasedne po boku AfD, a naopak bez francouzského Národního sdružení? A jak se k porušenému slibu – že s AfD „nikdy“ – staví představitelé SPD?

Tomio Okamura pouze zdůraznil, že problematický Krah nebude členem skupiny. David se k porušení slibu vyjádřil následovně: „Já ten slib pokládám za chybný. Domnívám se, že jsme neměli být konformní s Marine Le Penovou, která se pak stejně stala součástí jiné frakce. Prostě to pokládám za chybu.“

Většinu stran, které patřily do ID, přetáhla nová frakce Patrioti pro Evropu. Tuto alianci založil na přelomu června a července šéf hnutí ANO Andrej Babiš společně s maďarskou stranou Fidesz Viktora Orbána a s rakouskými Svobodnými.

Netrvalo dlouho a k Patriotům se brzy přidaly další silné evropské strany včetně již několikrát zmíněných francouzských lepenovců. Babišovu alianci posílila také italská Liga Mattea Salviniho či nizozemská Strana pro svobodu Geerta Wilderse. Babiš tak Okamurovi přetáhl jeho nejbližší spojence, které šéf SPD označoval za přátele a s nimiž se v minulosti nechal vyobrazovat na billboardech.

Patrioti nakonec ze 720 křesel v Evropském parlamentu obsadili 84 míst, což z nich činí třetí nejsilnější frakci. Okamurova aliance proti tomu bude mít jen 25 mandátů. Redakce CNN Prima NEWS už před týdnem oslovila několik členů SPD s tím, jak vnímají přestup Le Penové, Salviniho či Wilderse do frakce Patriotů.

Většina představitelů hnutí včetně Tomia Okamury na otázky nereagovala. David tehdy poskytl následující stručné vyjádření: „Byli jsme osloveni Evropou suverénních národů. Jejich program nám vyhovuje, je pro nás bez kompromisu. To je rozdíl oproti hnutí ANO, kde se naše postoje liší.“

Více se David o tématu rozhovořil v evropském speciálu na CNN Prima NEWS. „Oni (Le Penová a spol.) prostě začali zastávat jiná stanoviska a dohodli se na účasti v jiném politickém projektu. To se někdy stává. Nevím, co bych k tomu dál dodal. Oni se starají sami o sebe a toto (Patrioty) vyhodnotili jako nejvhodnější řešení. My jsme z toho vyvodili důsledek a stali jsme se součástí jiné frakce,“ uvedl český europoslanec.

Tagy: