GLOSA: Expřátelé Salvini a Le Penová? Okamura zřejmě přišel o kamarády. Ukradl mu je Babiš

Geert Wilders, Tomio Okamura, Matteo Salvini a Marine Le Penová

Ve volbách by v květnu vyhrálo hnutí ANO, odhalil průzkum

Můj přítel Matteo Salvini, můj přítel Geert Wilders a moje přítelkyně Marine Le Penová. Přesně tak šéf SPD Tomio Okamura v posledních letech mluvil o svých politických partnerech z Itálie, Nizozemska či Francie. Jeho kamarádi, s nimiž chtěl změnit směřování Evropy a s nimiž se rád vyobrazoval na billboardech, ho však nechali na holičkách a připojili se k frakci Andreje Babiše (ANO). Zástupci hnutí SPD volební debakl ani ztrátu kamarádů příliš nekomentují.

Okamura a jeho SPD v posledních měsících nezažívají zrovna šťastné období. V červnových volbách do Evropského parlamentu nezabránilo debaklu ani jejich spojení s Trikolorou. Koalice vcelku těsně překročila pětiprocentní hranici a získala jeden mandát. Lídra kandidátky Petra Macha potupně přeskákal europoslanec Ivan David.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: V europarlamentu budou řvát, ale nikdo si jich nevšimne, řekl Vondra o „Babišově“ frakci

Političtí analytici často konstatují, že část voličů SPD přešla k Filipu Turkovi nebo Andreji Babišovi. Ukázalo se však, že hlasy nejsou jedinou položkou, kterou ANO krade konkurenční SPD. Andrej Babiš Okamurovi přetáhl i několik kamarádů, díky čemuž bude jeho nová aliance Patrioti pro Evropu třetí nejsilnější frakcí v Evropském parlamentu – skládat se bude z 84 europoslanců.

Komentáře a glosy

Texty zveřejňované v rubrice Názory se nemusí ztotožňovat s postoji redakce CNN Prima NEWS. Jedná se o autorské komentáře redaktorů a externích přispěvatelů.

K Patriotům se mimo jiné připojilo francouzské Národní sdružení (RN) Marine Le Penové, italská Liga Mattea Salviniho či nizozemská Strana pro svobodu (PVV) Geerta Wilderse. Co mají tyto tři politici společného? Ještě před časem by se dali nazvat jako „trofeje“ Tomia Okamury.

Ten o svých partnerech z rozpadající se frakce ID pravidelně mluvil například na webu hnutí skrze obraty „přítel“ či „přítelkyně“. Zároveň se netajil svým snem, že chce společně s Le Penovou, Salvinim a Wildersem zásadně změnit směřování Evropy. Lidé v České republice sem tam Okamuru vídali se zahraničními partnery i na tuzemských billboardech.

První pomyslnou facku Okamura schytal po vypuknutí ruské invaze na Ukrajinu v roce 2022. Salvini i Wilders se z ničeho nic stali součástí proukrajinských vlád. Kompromis je holt kompromis. Ještě v dubnu 2022 Okamura vyrazil do Paříže, aby osobně podpořil Le Penovou před francouzskými prezidentskými volbami.

V neděli pojedu do Paříže osobně podpořit moji dlouholetou přítelkyni a kandidátku na francouzskou prezidentku Marine Le...

Posted by Tomio Okamura - SPD on Friday, April 22, 2022

„Jedu podpořit nejen svoji přítelkyni a skvělou ženu, ale zároveň také jednoho z nejvýznamnějších politiků světa, který razantně a úspěšně prosazuje náš společný ideál,“ komentoval tehdy na Facebooku šéf SPD. Le Penová v prezidentských volbách neuspěla. V roce 2024 pak částečně změnila svou rétoriku, její postoje z posledních měsíců lze označit za více příznivé vůči Kyjevu.

Jediný silnější evropský partner, který SPD zbyl, je německá AfD. Ta se jevila jako nepřekonatelný problém i pro frakci ID. Tato skupina německou stranu ještě před evropskými volbami vyloučila ze svých řad, a to kvůli přílišné radikalitě některých jejích představitelů i kvůli skandálům týkajícím se volebního lídra strany Maximiliana Kraha.

AfD chce nyní společně s SPD založit novou unijní frakci Evropa suverénních národů. Okamura již zdůraznil, že problematický Krah nebude členem skupiny. Vzhledem k tomu, že většina členů končící ID přešla k evropským Patriotům, je už nyní velmi pravděpodobné, že Okamurova frakce bude proti té Babišově hrát v Evropě druhé housle.

Redakce CNN Prima NEWS poslala vybraným členům SPD hned několik dotazů, které se týkaly například přestupu Le Penové, Salviniho a Wilderse do frakce Patriotů. Většina představitelů SPD včetně Tomia Okamury na otázky nereagovala.

Europoslanec Ivan David poskytl následující stručné vyjádření: „Byli jsme osloveni Evropou suverénních národů. Jejich program nám vyhovuje, je pro nás bez kompromisu. To je rozdíl oproti hnutí ANO, kde se naše postoje liší.“

ČTĚTE TAKÉ: Turek se přidal k Babišovým Patriotům. Frakce je plná silných osobností, pochvaluje si

Tagy: