Bývalé tváře ANO hodnotí Babišův debakl v Bruselu: Budou mít plamenné projevy, vliv žádný

Europoslanci hnutí ANO a jejich frakce Patrioti pro Evropu nebudou mít v Bruselu vůbec žádný vliv. Těmito slovy hodnotí vývoj v Evropském parlamentu (EP) bývalé vlivné osobnosti hnutí ANO: Dita Charanzová a Pavel Telička. Oba v minulosti zastávali post místopředsedů EP. O stejné křeslo nyní usilovala i nově zvolená europoslankyně ANO Klára Dostálová – ale příznačně bez úspěchu.

„Jak jsou karty rozdané, tak máme 12 českých europoslanců, kteří se nebudou podílet na vytváření evropské politiky. Budou na okraji a budou izolovaní,“ reagovala pro CNN Prima NEWS bývalá europoslankyně Dita Charanzová. S ANO se rozešla vloni v létě, vadilo jí národovecké směřování hnutí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Babišův výrok o vládě převzala ruská agentura i Politico. Hloupá provokace, zlobí se Rakušan

Někdejší místopředsedkyni EP Charanzovou nepřekvapilo, že Dostálová, která se rovněž snažila získat post místopředsedkyně, neuspěla. Celkem 14 nových místopředsedů europarlamentu se volilo v úterý ve Štrasburku.

„Z toho hlasování, které bylo tento týden, se jen potvrdilo, co všichni říkali. Nebudou mít žádné pozice. Když máte pozici, můžete lépe prosazovat své zájmy. Ani nedostanou ke zpracování žádnou legislativu. Budou hrát druhé housle. Budou mít plamenné projevy, ale vliv žádný,“ uvedla Charanzová.

Největší problém podle ní spočívá v tom, že europoslanci ANO jsou ve frakci se stranami, které jsou na půdě europarlamentu považovány za extrémní pravici, jsou napojené na Rusko, popřípadě od něj dostávají peníze nebo Kremlu vyjadřují sympatie.

Podobně jako Charanzová to vidí další z bývalých místopředsedů EP a někdejší evropský komisař Pavel Telička. „Výsledky toho hlasování se daly čekat. Frakci Patrioti pro Evropu tvoří strany s krajními a extrémními politickými názory. Jejich politika je vysloveně obstrukční a nemá sebemenší konstruktivní prvky. Těžko očekávat, že taková frakce bude mít své kandidáty ve vedení EP,“ řekl CNN Prima NEWS Telička, který byl dříve jednou z hlavních tváří ANO. S Andrejem Babišem se však rozešel už v roce 2017 kvůli rozdílným názorům.

„Hnutí ANO a jeho europoslanci srazili podpatky a jsou v marginální pozici. Můžou křičet, jak chtějí, ale když nebudou mít žádný vliv, tak nebudou moci vůbec nic ovlivnit,“ dodal Telička. Založení frakce Patrioti pro Evropu prosazoval podle Teličky především expremiér a lídr ANO Andrej Babiš.

Kromě ANO jsou členy Patriotů pro Evropu dva čeští europoslanci z Přísahy a Motoristů Filip Turek a Nikola Bartůšek. Dále například europoslanci Národního sdružení Marine Le Penové (RN), zástupci maďarské strany Fidesz současného premiéra Viktora Orbána, italské Ligy nebo Svobodné strany Rakouska (FPÖ).

„Krok k vytvoření frakce s krajní pravicí považuji za kontraproduktivní, zejména pokud jde o reprezentaci českých zájmů v Evropském parlamentu a možnost ovlivnit tak legislativu v novém volebním období, jak slibovali všichni poslanci ANO i Přísahy a Motoristů,“ uvedla Radka Maxová, bývalá europoslankyně (ANO).

„V uplynulých pěti letech jsem viděla, jak se ve velké izolaci ocitly strany a hnutí, které byly reprezentovány ve frakci  ID (Identita a demokracie), kde byla i česká SPD. Velká část této bývalé frakce se nyní přesunula do nové frakce Patrioti a tím pádem se vytvořením nové frakce s krajní pravicí ocitají v izolaci všechny strany a hnutí, které jsou součástí nové frakce. V reálu to  velmi omezuje možnosti vlivu,“ dodala.

MOŽNÁ JSTE PŘEHLÉDLI: Turek sčítal hlasy, Kubín zapomněl, že je poslanec. Nový europarlament měl první zasedání

Tagy: