Česko zažije peklo, teploty vystoupají ke 40 °C. Pomůže i zmrzlina, v ohrožení jsou senioři

Jak zvládnout 37 stupňů

Současná vlna veder zdaleka nekončí, o víkendu naměříme v Česku až 37 °C ve stínu. Horko těžko je snášejí zejména senioři, některé domovy důchodců proto zavádějí změny, včetně přepracování jídelníčku. Redakce CNN Prima NEWS pro vás připravila několik rad, jak se vlivu počasí bránit. Horká vlna ale nesužuje jenom tuzemsko, padnout by mohl i absolutní teplotní rekord v Evropě.

Ne každý má doma bazén nebo může vyrazit za ochlazením do sklepa či na chatu. Pobyt v horkém bytě může alespoň trochu zpříjemnit například rozprašovač s ledovou vodou, ručníky na oknech nebo větrání jen ráno a večer. Pomoci může i procházka do lesa či parku, stromy mohou teplotu srazit i o několik stupňů. Nejzásadnějším však zůstává dodržování pitného režimu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vlna veder Kerberos o víkendu rozpálí Česko. Vysoký stupeň výstrahy platí pro polovinu krajů

Lidé by měli sáhnout hlavně po čisté vodě, neslazených čajích či ředěných ovocných nebo zeleninových šťávách, doporučila pro CNN Prima NEWS nutriční terapeutka z Nemocnice Havlíčkův Brod Karolína Jiráčková. Co se jídla týče, s horky mohou pomoci saláty a ovoce, kuchaři by se naopak měli vyhnout pečení.

Překonat úmorná vedra pomůže i vhodná volba oblečení. V příštích dnech je proto lepší sáhnout spíše po kratším střihu v kombinaci s přírodními materiály a světlými barvami.

Pro seniory zmrzlinu místo knedlíků

Zejména špatně snášejí nynější vedra staří lidé. Zhoršená schopnost termoregulace s sebou přináší rychlejší přehřátí organismu. I záchranáři si všímají, že v horkém počasí přibývá volajících lidí staršího věku. „Riziko je zejména u těžce nemocných nebo chronicky nemocných pacientů. Nedostatečný přísun tekutin během dne a vysoké teploty můžou způsobit celkové vyčerpání organismu,“ upozornila mluvčí plzeňských záchranářů Mária Svobodová.

V domovech pro seniory proto zavádí různé změny. A asi největší jsou v jídelníčku, knedlíky a těžká jídla střídá zmrzlina. „Teď je sezona okurek, tak děláme hodně saláty,“ popsala vedoucí kuchyně Domova Clementas Janovice Pavla Bastová. Jídelníček se snaží co nejvíce odlehčit, takže v dopoledních hodinách senioři dostávají vychlazené ovoce, odpoledne potom jako svačinu nanuky.

Vedle změny stravy personál dohlíží i na oblékání svých klientů. „Mají sníženou schopnost pocení, takže mají tendenci se oblékat víc, než je potřeba,“ vysvětlila vrchní sestra domova Martina Kolářová.

Na Evropu útočí Kerberos

Vedra ovládnou v příštích dnech také velkou část Evropy. V ohrožení je i absolutní teplotní rekord pro starý kontinent. Ten naměřili meteorologové ve výši 48,8 °C v srpnu před dvěma lety, uvedla Iveta Kodáková z Českého hydrometeorologického ústavu. Letos by mohl padnout na Sicílii nebo Sardinii, kde budou teploty atakovat až 50 °C.

Nastupující vlnu veder v Itálii pojmenovali meteorologové symbolicky podle mytologického pekelného psa Kerbera. Pekelně vysoké teploty zachvátí od pátku skoro celý Apeninský poloostrov včetně jižních ostrovů.

Extrémní vlna veder bude ale sužovat i další evropské státy. Letos se poprvé vyšplhají teploty vysoko nad 40 °C v Řecku. Tamní úřady proto uvažují o dočasném uzavření některých památek. Ve Španělsku panuje nesnesitelné vedro už několik dní.

Tagy: