Pláč Pekarové kvůli manželství pro všechny? Promyšlený tah i úpadek mravů, míní komentátoři

Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová se v Senátu rozbrečela.

Rozhovor s Kubáčkem nejen o vládě

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) svým emotivním vystoupením řadu kritiků opět pobouřila. V Senátu se totiž rozplakala kvůli manželství pro všechny. Podle politologa Jana Kubáčka šlo o promyšlený tah, lídryně strany se podle jeho slov snaží odlišit oproti koaličním partnerům a zaujmout. V horní komoře si však získala potlesk.

„Ne vždy dokážu udržet emoce na uzdě, a tohle je jeden z těch případů,“ napsala Pekarová k fotografii, která zachycuje její dojetí. V Senátu také zmínila svého manžela, který měl zrovna ve středu narozeniny. „A já bych si moc přála, aby si toho svého nejdůležitějšího člověka mohli vzít za ženu nebo muže všichni,“ dodala.

ČTĚTE TAKÉ: Situace domovů pro seniory je kritická, hrozí scénář středních škol, varuje Udženija

V Senátu jí řada politiků za její vystoupení zatleskala, fotografie zachycuje i souznící pohled pirátské místopředsedkyně Olgy Richterové. Od řady lidí na sociálních sítích se ale dočkala kritiky. „Takže vy rýžujete ze státního, co to dá, a ještě se snažíte o dojemné scény alá Národní divadlo,“ objevilo se například pod jejím příspěvkem.

Snaha se odlišit

Podle politologa Kubáčka šlo o promyšlený tah. „Je to důležité téma pro voliče a sympatizanty TOP 09, je to téma, na kterém se mohou profilovat oproti občanským demokratům a KDU-ČSL. Je důležité, aby v koalici Spolu byli v něčem originální,“ vysvětlil.

V situaci, kdy se lidem bere a oznamují se jen nepopulární opatření, hodnotové otázky podle něj „hrají prim“. „V momentě, kdy můžete postavit politický boj na manželství pro všechny, je to pro strategii a volební kampaň nesmírně důležité. Je to šance zaujmout, být tématem mezi občany, a když nemáte voličům co dát, můžete hrát aspoň v hodnotových otázkách svou kampaň, popularitu, potřebnost a originalitu,“ uvedl pro CNN Prima NEWS.

Proto Kubáček počítá, že projevy předsedkyně TOP 09 budou pokračovat. „Bude se stávat ambasadorem tohoto tématu a nenechá si to vzít, protože ví, že na její voliče to funguje a je to šance se odlišit od ODS a KDU-ČSL,“ dodal.

K emotivnímu výstupu se vyjádřil také bývalý šéfredaktor Reflexu a komentátor Marek Stoniš. Podle jeho názoru se Pekarová snaží za každou cenu docílit splnění jednoho z programových bodů TOP 09, v tomto způsobu nicméně cestu k úspěchu nevidí. „Jsem proti tomu zákonu, možná bych se tedy mohl nad včerejším vystoupením Pekarové škodolibě radovat, ale pohled na veřejně štkající předsedkyni Sněmovny je pro mě především pohledem na úpadek českých politických mravů,“ napsal na Twitteru.

Tagy:
manželství politika manželé TOP 09 ODS Markéta Pekarová Adamová KDU-ČSL Olga Richterová vláda Manželství pro všechny Poslanecká sněmovna ČR Senát Parlamentu ČR dojetí strategie