Rodiče si chtějí točit i operace dětí, říká šéf nemocnice. Bojí se zneužití nového nařízení

Josef Pavlovic a Miloslav Ludvík

360° 27.6.2023

Nic se nemění, někteří si ale metodický pokyn budou vykládat po svém. Rodiče i personál mají společný zájem, a tím je léčba dítěte. Tak se v pořadu 360° na CNN Prima NEWS vyjádřil k připravovaným změnám ohledně přítomnosti dospělých při pobytu nezletilých v nemocnici Miloslav Ludvík, ředitel Fakultní nemocnice v Motole. Hostem byl také náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic (Piráti).

V resortu zdravotnictví se aktuálně projednává takzvaný metodický pokyn, který se týká přítomnosti rodiče v blízkosti nezletilých po dobu hospitalizace nebo přípravy na nějaký zákrok. Ustanovuje, kdo všechno může být považován za zákonného zástupce či jakými právy rodič vůči zdravotnickému personálu disponuje. Jeho podoba již prošla třemi koly řízení.

ČTĚTE TAKÉ: Zvýšení rodičovské je chyba. V době úspor nešťastný krok, tvrdí exministr Pilip

„Pokyn říká, za jakých podmínek má být jedinec jako zákonný zástupce vnímán, a za jakých již ne. To považujeme za zásadní. Bylo jím jasně určeno, že i otec je zákonný zástupce, že jeho role není nijak zmenšena,“ uvedl náměstek ministra zdravotnictví Pavlovic a upozornil i na další ustanovení. „Rodič není návštěva a nemají ho omezovat návštěvní hodiny. Mělo by ale dojít k vzájemné dohodě s personálem,“ dodal.

S tím souhlasí i Ludvík, který zdůraznil vzájemný cíl personálu i rodičů, jímž by měla být především léčba dítěte. „Někteří lidé si ale myslí, že mají absolutní práva, ale nemají žádné povinnosti,“ doplnil.

Podle obou diskutujících ve vysílání CNN Prima NEWS se jedná spíše o doporučení, než-li o zákon. „Shrnuje pouze současnou legislativu. Problém je ale v tom, že si ho někdo může vyložit velmi specificky, například aktivistické spolky,“ upozornil šéf Motola.

Rodiče si chtějí nahrávat i operace

A v tom Ludvík vidí problém. V některých případech totiž dochází k pořizování záznamů ze strany rodičů, což je podle něj nepřípustné, a pokyn jim může hrát do karet. „Nahrávají si endoskopické zákroky, nahrávají si všechno,“ upozornil Ludvík na některé rodičovské nešvary.

„Když si nějakého lékaře chtějí dokonce nahrávat i při operaci, tak může operatér navrhnout, že zákrok neprovede. Jedná se o neposkytnutí péče, ale nikdo se nemůže divit, že lékař takto nechce pracovat. Při letu přece taky nechodíte natáčet pilota do kokpitu,“ postěžoval si.

Tento problém by měl být řešen i podle Pavlovice. „Nahrávání je problém. Připravujeme i pokyn, který bude řešit, co se smí, a co se nesmí nahrávat. Na podzim by měl být hotový,“ uvedl náměstek ministerstva.

Odborníci dále diskutovali o možnostech nemocničního ombudsmana v této problematice či o konkrétních příkladech, kdy by mohlo dojít k zneužití práv ze strany rodičů. Více se dozvíte ve videu výše.

Tagy: