Rozvolnění je chyba, neměla nastat, zlobí se Grubhoffer. Podle Šinkory zvítězil rozum

Grubhoffer kritizuje rozvolnění, podle Šinkory konečně zvítězil rozum

Rozvolněním proticovidových restrikcí jsme rezignovali na kontrolovaný průběh pandemie, prohlásil ve Zprávách Plus biochemik Libor Grubhoffer. Oproti tomu imunolog Jiří Šinkora změny vítá a ve vysílání CNN Prima NEWS prohlásil, že konečně zvítězil zdravý rozum. Vláda totiž zruší povinnost prokazovat se covidovými certifikáty.

„Bezinfekčnost je velmi relativní ale byla důležitá zcela určitě k tomu, abychom měli situaci pod kontrolou. Bohužel kvůli špatné legislativní podpoře na to musíme rezignovat. Považuji to ale za nešťastné,“ uvedl Grubhoffer.

Ruku v ruce s rozvolněním jde podle něj i to, že vláda neprojevuje žádnou aktivitu k osvětě pro plošnou očkovací kampaň. „Je to zásadní chyba,“ dodal biochemik. Šinkora, který po celou dobu pandemie zastává spíše alternativnější názory, vládní změnu kvituje.

Konec diktatury

„Konečně zvítězil zdravý rozum, podobně jako v dalších státech, kde zjistili, že se jedná o virus nachlazení. Skončí tím očkovací diktatura,“ prohlásil ve Zprávách Plus. Šinkora podle svých slov nechápal lidi, kteří si mysleli, že očkování bude spása. „K příjemnému překvapení konečně začíná normální život,“ dodal.

Kabinet totiž od čtvrtka ruší povinnost prokazovat se covidovými certifikáty například v restauracích a barech. A to zřejmě na všech místech v Česku, kde to bylo dosud třeba. „Skončí to všude, kde se to teď prokazuje,“ vysvětlil krátce CNN Prima NEWS mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob. Přesnou podobu rozvolnění by měla ve středu odpoledne představit vláda po svém jednání.

Mírumilovný omikron

Grubhoffer se tak se Šinkorou neshodl. „Je to pandemie a má její příznaky, nejedná se o zlehčovanou nemoc, kterou jde zařadit mezi standardní respiračních onemocnění. Neznáme vývoj koronaviru v nejbližším horizontu, bylo by velmi zpozdilé si myslet, že omikron představuje mírumilovnou formu,“ pustil se do Šinkory. Podle biochemika bychom měli být opatrní.

S tím z části souhlasil i Šinkora. „Musíme být opatrní, může nás přepadnout cokoli, i nová chřipka. Ale znamená to, že budeme navždy vyčkávat? V části odborné veřejnosti vznikl dojem, že se budeme chránit vůči jednomu viru,“ oponoval. Připomněl, že nyní je na jednotkách intenzivní péče asi 200 pacientů.

Kromě toho, že do restauracích či fitness center budou moci i neočkovaní, se od 19. února zvýší i maximální počet účastníků na hromadných akcích. V případě sedících diváků je možné navýšit účast na 50 procent kapacity.

Tagy:
pandemie CNN Prima NEWS rozvolňování vláda Česko koronavirus COVID-19 Libor Grubhoffer Jiří Šinkora Ministerstvo zdravotnictví České republiky