Je strašné, co Flegr řekl o Pirkovi. Děsně jsme zhrubli a nadáváme si, říká Šmucler

Roman Šmucler

Co Čech, to politik! (208)

Je strašné, jak se někteří vyjadřovali na konto kardiochirurga Jana Pirka, že může za statisíce mrtvých na covid. Nemá žádnou rozhodovací pravomoc, řekl šéf stomatologů Roman Šmucler v pořadu Co Čech, to politik na CNN Prima NEWS. Podle něj i lidé z odborných kruhů zhrubli a začali si nadávat kvůli odlišným názorům.

Kardiochirurg Jan Pirk zastával rozvolnění opatření i promoření populace coby způsob, jak se přiblížit kolektivní imunitě – třeba i v kombinaci s očkováním. Takový přístup ale odsoudil evoluční biolog Jaroslav Flegr, podle něhož by promoření české společnosti mohlo mít drastické následky.

„Pana Pirka si strašně vážím, za svou kariéru zachránil spoustu životů. Ale obávám se, že vše za ten minulý rok vymazal. Až to tam nahoře budou sčítat, zjistí, že jsou spíše v minusu. Třeba tím, co teď řekl – buďto se promořit a prodělat nemoc, nebo se naočkovat. Kdybychom se měli promořit, tak by nás to při wuchanské variantě stálo 150 tisíc mrtvých a 200 tisíc při variantě delta,“ konstatoval Flegr v lednové superdebatě na CNN Prima NEWS.

Na jeho slova reagoval šéf stomatologů Roman Šmucler. „Nejde o to, že ta čísla jsou absurdní a v rozporu se zbytkem světa. Jak je vůbec možné o někom jen tak veřejně říkat, že zavinil tolik mrtvých? Je to na úrovni Heydricha,“ uvedl se na Twitteru.

Svá drsná slova z Twitteru se Šmucler následně pokusil obhájit. „Profesor Pirk je úctyhodná osoba. V medicíně znamená úplně něco jiného než pan Flegr, který ji nevystudoval. To je vůbec bizarní. Druhá věc je, že profesor Pirk neměl žádnou rozhodovací pravomoc. Říkat, že může za 150 tisíc až 200 tisíc mrtvých, je prostě strašné,“ sdělil během pořadu Co Čech, to politik.

Co se týče přirovnání k Heydrichovi, mělo prý jít původně jen o analogii v počtu obětí. „Má řádově na svědomí 350 tisíc mrtvých, byť to za druhé světové války nebyl jen on,“ pokračoval Šmucler.

Samotná výměna ostrých slov podle něj dokazuje, že lidé během pandemie „děsně zhrubli“. „Nadáváme si, vztahy se zhoršily. Štvou mě ty emoce, měli bychom s nimi jít dolů. I když se třeba s panem Rastislavem Maďarem můžeme neshodnout v řadě věcí, tak musíme komunikovat. Myslím, že skončila doba natírání lidí,“ uzavřel téma šéf stomatologů.

Tagy: