Rozzlobený Fiala ve studiu: Lži Pirátů, mají si sypat popel na hlavu. Michálek se mi neozval

Premiér a šéf ODS Petr Fiala v Partii Terezie Tománkové

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ, Petr Fiala - 29.9. v 11:00

Piráti říkají lži, měli by si sypat popel na hlavu, rozčílil se ve studiu CNN Prima NEWS premiér Petr Fiala (ODS), který hájil svůj postup při odvolání pirátského ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše. Několikrát během rozhovoru zvedl hlas a dával najevo své rozčílení ze vzniklé situace. Rovněž odmítl, že by s Piráty nekomunikoval, naopak se například šéfovi poslaneckého klubu Pirátů Jakubovi Michálkovi nedovolal. „Volal jsem mu asi osmkrát, nevzal mi telefon, neozval se mi. Na co si pak stěžují? Je tohle seriózní jednání?“ nechal se slyšet v Partii Terezie Tománkové.

Předseda vlády ve vysílání CNN Prima NEWS opět popsal, jak probíhala osudná schůzka, kdy si měl od Bartoše vyslechnout stav digitalizace stavebního řízení. Výsledek ho nepotěšil. „Při odchodu jsem řekl, že to musíme řešit, takhle to nemůže být. A pak jsem přemýšlel nad tím, co dál, a řekl jsem si, že když ho pozvu znovu za týden, za dva dny nebo za jakoukoliv dobu, bude to pořád stejné. A že musím udělat ten krok, který je nepříjemný. Ten jsem udělal,“ uvedl Fiala v Partii.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Historické vítězství pro ANO. Ovládlo volby, které nikdy neumělo. Nejvíce ztratila ODS

„Věděl jsem, že mám s Ivanem Bartošem další schůzku ve čtyři hodiny odpoledne. Mezitím jsem mu zavolal a řekl jsem mu: ,Ivane, já tě odvolám. Na další schůzce se budeme už bavit o tom, jak se bude postupovat dál.‘ Mně to připadá naprosto normální,“ řekl hájil svůj postup předseda vlády, který se za „vyhazov po telefonu“ stal také terčem kritiky.

Že premiéra Fialu štve vzniklá situace ve vládě, dával najevo zvýšeným hlasem. Tvrdě odsoudil tiskovou konferenci Pirátů, kteří tam mluvili o „kmotrech ODS“ a „hnusných podrazech“. Též zkritizoval šéfa pirátského poslaneckého klubu Jakuba Michálka za to, že mu nezvedal telefon.

„Předseda poslaneckého klubu nevezme předsedovi vlády a předsedovi koaliční strany telefon a pak si na cosi stěžuje. Volal jsem mu asi osmkrát. Není toto horší jednání? Jak to, že mi nevzal telefon? Jak to, že se mi ještě neozval? Je toto seriózní jednání? Mohou takoví lidé vůbec moralizovat a stěžovat si na něco? Nemohou. A ty lži, které zazněly na tiskové konferenci – já bych si sypal popel na hlavu a říkal bych: ‚No, tak se nám to nepovedlo, to je jasné, pojďme to vyřešit.‘ Místo toho takové lži o ODS a o mně? To opravdu je neuvěřitelné,“ rozčílil se Fiala.

Za sebe je ale i přes všechny slovní přestřelky připraven s Piráty jednat. Pořád prý platí, že mohou zůstat ve vládě, byť nepochopil situaci, kdy Bartoš deklaruje odchod z vlády, zatímco o tom na pirátském fóru stále hlasuje.

Piráti dostali i ministry, respektoval jsem je

Rovněž odmítl, že by v celé vládní krizi měli prsty údajní kmotři ODS či šéf ICT Unie a předseda Hospodářské komory Zdeněk Zajíček. Připomněl, že by se vláda bez Pirátů při vzniku kabinetu obešla, přesto je „přibral“ na palubu a bojoval za ně v Lánech před tehdejším prezidentem Milošem Zemanem.

„Jsou to opravdu úplné nesmysly. Cítím se být zklamaný. Na začátku, když jsem sestavil vládu, jsem respektoval to, na čem jsme se domluvili předtím. Piráti měli čtyři hlasy ve Sněmovně, my jsme je pro většinu nepotřebovali. Svedl jsem obrovský boj s Milošem Zemanem, aby tam byli všichni pirátští kandidáti. Se čtyřmi poslanci měli tři členy vlády, místopředsedkyni Poslanecké sněmovny a několik náměstků. Neustále jsem Piráty hájil a choval jsem se k nim naprosto korektně,“ uzavřel stále rozčílený Fiala.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Tsunami opozice to není, řekl Pospíšil k výsledkům senátních voleb. Děláte z lidí osly, rozohnil se Šlachta

Tagy:
studium politika digitalizace ODS Petr Fiala Partie Piráti pořady CNN Prima NEWS Ivan Bartoš Česká pirátská strana Partie Terezie Tománkové Jakub Michálek předseda vlády Poslanecký klub umění, kultura, zábava a média hromadné sdělovací prostředky