Pospíšil k senátním volbám: Tsunami opozice to není. Děláte z lidí osly, rozohnil se Šlachta

Bývalý europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09) a předseda hnutí Přísaha Robert Šlachta.

Krajské a senátní volby 2024, Zdeněk Nytra, Jiří Čunek, Jiří Pospíšil, Patrik Macher, Radek Koten, Robert Šlachta, Lukáš Jelínek, Jakub Horák, Thomas Kulidakis - 28.9. v 21:00

Senátní volby sice vyhrálo hnutí ANO, ale úplná tsunami to není. Vládní strany reprezentuje většina zvolených kandidátů, uvedl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS zastupitel hlavního města Prahy a bývalý europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09). Poslanec Patrik Nacher (ANO) naopak upozornil, že senátní klub hnutí ANO po volbách významně posílil. Předseda Přísahy Róbert Šlachta v pořadu zkritizoval přetahování se o to, kdo ve volbách skutečně zvítězil.

Nacher ve vysílání CNN Prima NEWS zdůraznil, že v letošních senátních volbách zaznamenalo ANO historický úspěch. „Senátní klub ODS a TOP 09 má o osm senátorů méně, zatímco klub ANO a SOCDEM má o sedm více. Z tohoto pohledu jeden klub výrazně oslabil a druhý výrazně posílil,“ shrnul poslanec opozičního hnutí.

ČTĚTE TAKÉ: Babiš chce po volebním triumfu pro ANO post místopředsedkyně Senátu. Finančně si polepší

Pospíšil v pořadu uznal, že ANO značně posílilo. „Možná vybralo kandidáty, kteří jsou schopni oslovit i další voliče než jen ty hnutí ANO. Dvoukolovost tohoto systému je postavena na principu, že musíte být výrazný kandidát a musíte být schopen oslovit i další voliče, kteří tu stranu běžně nevolí,“ řekl Pospíšil.

Na druhou stranu uvedl, že volby úplným debaklem vládních stran neskončily. „Přiznáváme, že výsledek je horší než vítězného ANO, na druhou stranu férově říkáme, že se nejedná o úplnou tsunami, protože v součtu strany vládní koalice mají 15 mandátů,“ pronesl expředseda TOP 09. Voliči letos vybírali zástupce do třetiny Senátu, zvolili tady 27 nových zákonodárců.

Nad hádkami o to, kdo ve volbách zvítězil, se v pořadu 360° pohoršoval šéf Přísahy Šlachta. Připomněl případ okresu Břeclav, kde Šlachta sám zvítězil. Tamní kandidát ODS prý do druhého kola podpořil kandidáta ANO proti Šlachtovi.

„Setkával jsem se s občany a musím říct, že poté, co zde ODS vyjádřila podporu ANO, tak voliči za mnou chodili a říkali mi, že tomu nevěří. Prý to nechápali a nevěděli, co si z toho mají vzít. Děláte z voličů pouze osly, nic jiného to není,“ konstatoval šéf Přísahy, podle kterého se jak vládní, tak i opoziční strany „spojily proti Šlachtovi a prohrály“.

Šlachtovo hnutí však v senátních volbách zaznamenalo úspěch pouze v okresu Břeclav a senátorem se tak stane pouze jeho šéf. Nejvíce senátorů získalo hnutí ANO. Do lavic horní komory usedne osm jeho kandidátů. Na druhém místě se s počtem šesti zákonodárců umístili Starostové a nezávislí následovaní ODS s pěti senátory. Za KDU-ČSL a TOP 09 uspěli dva nominanti. Ve zbývajících obvodech se prosadili zástupci SOCDEM, SEN 21 a Stanislav Balík jako nezávislý kandidát.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Volební účast? Katastrofa, hodnotí Kulidakis. Podle Koreckého legitimita Senátu tragicky klesá

Tagy: