Stanjurovi teče do bot. Ztrácí důvěru koalice a dostatečně nekomunikuje, tvrdí politolog

Lukáš Jelínek byl hostem pořadu K věci na CNN Prima NEWS.

K věci 29.6.2023

Kritika koaličních partnerů, která míří na Zbyňka Stanjuru (ODS), v poslední době sílí. Přibývá hlasů, jež mluví o ztrátě důvěry v současného ministra financí, a nespokojenost s ním není spojena pouze s nedostatečnou komunikací, nýbrž i s jeho systémem práce. Řekl to v pořadu K věci na CNN Prima NEWS politolog Lukáš Jelínek. Podle něj Stanjurovi chybí jasná představa, jak sestavit státní rozpočet, aby byl vyvážený po příjmové i výdajové stránce.

Místopředseda hnutí STAN Jan Farský se vyjádřil, že na práci Stanjurova týmu je smutný pohled. Šéf rozpočtového výboru Josef Bernard (STAN) rovněž hovořil o ztrátě důvěry v expertizu resortu financí a dodal, že spoléhá spíš na tu od Národní rozpočtové rady. Kritika se ozývá i ze strany Pirátů či například od ministryně Langšádlové (TOP 09), která hovořila o Stanjurových hausnumerech, shrnul politolog dosavadní výroky směrem k ministru financí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Peštová: Stanjura financím nerozumí. Oproti Schillerové je to Schumacher, namítl Zdechovský

Koalici tak zkrátka podle odborníka dochází trpělivost, a i když na začátku volebního období slibovala, že před veřejností bude vystupovat jednotně, nepodařilo se jí to. To Jelínek hodnotí jako chybu politickou. „Zároveň to ale také svědčí o tom, že už si koaliční politici nemůžou pomoci a kritiku zkrátka potřebují ventilovat,“ zhodnotil odborník.

Jelínek podle svých slov rozumí snaze ministra financí a premiéra Petra Fialy (ODS), aby se náklady na řešení propadu veřejných financí rozložily mezi různé sociální skupiny. Problém však spatřuje v tom, že očividně nemají představu, které daňové výjimky seškrtat a na které dotace a v jakých resortech sáhnout. „Dodnes nemáme jasno, jak bude vypadat podoba balíčku poté, co projde Poslaneckou sněmovnou a bude sestavený rozpočet na příští a přespříští rok,“ zmínil.

Příkladem mohou být i sliby politiků o valorizaci všeho možného: „Budou se valorizovat penze, budou se valorizovat platy kantorů, bude se valorizovat státní platba za pojištěnce zdravotním pojišťovnám? Ono to zní hezky, ale musíme také myslet na to, že bychom pak také potřebovali daně, které by se spíše podobaly zemím na západ od nás, než daním, které mají v Rumunsku nebo Bulharsku,“ porovnal ekonomickou situaci politolog.

Celý rozhovor s politologem Lukášem Jelínkem, ve kterém také promluvil i o novém ministru zemědělství Marku Výborném, si můžete poslechnout ve videu v úvodu článku.

Tagy: