Ruská armáda je schopná jen banálních útoků, řekl Just. Popsal, do čeho Kreml investuje

Spolupracovník CNN Prima NEWS v Moskvě Jiří Just

K věci (6.8.2024)

Ruská armáda po dvou a půl letech války není v dobrém stavu, je schopná jen banálních útoků, uvedl v pořadu K věci spolupracovník CNN Prima NEWS v Moskvě Jiří Just. Aby se záběry zastaralé ruské techniky nedostávaly do světa, Kreml zavedl zákon zakazující vojákům používat mobilní telefony. Just také popsal, jak je pro Moskvu významný systém vyplácení bonusů za vstup do armády.

Zvyšování jednorázové odměny je podle Justa pro režim Vladimira Putina mimořádně důležité. „Ačkoliv by se mohlo zdát, že to známé ruské rčení ‚nas mnogo‘ (nás je mnoho, pozn. red.) je stále platné, tak po dvou a půl letech od začátku války je ten fond Rusů, kteří by byli ochotní bojovat na Ukrajině, menší a menší,“ uvedl Just.

ČTĚTE TAKÉ: Ukrajina už má vymodlené letouny F-16. Experti upozornili na problémy, které stíhačky mají

Rusko se tedy snaží své obyvatele ke vstupu do armády motivovat finanční odměnou. Just se totiž domnívá, že vyhlášení mobilizace by bylo velmi nepopulárním krokem, který by měl i dopady na ekonomiku státu.

„Dokud má ruský stát nějaké peníze, tak se je rozhodl rozhazovat, a to na (z pohledu Kremlu) logickou věc, kterou je snaha rekrutovat co nejvíce lidí. Ztráty Ruska na frontě jsou totiž enormní,“ řekl Just ve vysílání CNN Prima NEWS.

Další novinkou z ruské strany bojiště je zákaz používání mobilních telefonů vojáky. „Je to jednak kvůli disciplíně, ale také proto, aby se z fronty na internet nedostávaly některé kritické záběry, které poškozují ruskou armádu tím, že ukazují pravdu a stav, ve kterém se armáda nachází,“ popsal spolupracovník CNN Prima NEWS.

Rusové se podle něj nenachází v dobré situaci a je to patrné také ze situace na bojišti. „Nedaří se jim zásadní kombinované útoky. Jde spíše o to, že skupinka vojáků postoupí vpřed a vyzkouší, kde mají Ukrajinci pozice. Ty následně ostřeluje dělostřelectvo. Jedná se tedy o takový banální útok,“ dodal Just.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Zoufalý Rus se zastřelil v zákopu. Po úderu dronu volil smrt před zajetím, ukazují záběry

Tagy:
Vladimir Putin armáda útok Ukrajina politika obrana K věci Jiří Just vláda Rusko ozbrojený konflikt Ozbrojené síly Ruské federace dělostřelectvo Moskevský Kreml ruská invaze na Ukrajinu konflikt, válka a mír