Ukrajina už má vymodlené letouny F-16. Experti upozornili na problémy, které stíhačky mají

Stroje F-16 už jsou na Ukrajině.

Na Ukrajinu měly dorazit stroje F-16

Dodané stíhačky F-16 pomohou podle expertů Ukrajině především v obraně. K ovládnutí vzduchu by ale Kyjev potřeboval strojů mnohem více. Upozornil na to list Kyiv Post. Podle něj rovněž existuje problém s údržbou stíhaček, který by mohla vyřešit základna v jiném státě.

Ukrajina začala volat po dodávkách stíhaček F-16 hned po začátku války. Spojené státy o tom ale zprvu nechtěly vůbec slyšet. Hlavně kvůli tomu, že trénink pilotů trvá příliš dlouho. Po roce války ale nakonec americký prezident Joe Biden dodání stíhaček za pomoci evropských partnerů schválil.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nemožné se stalo realitou? Ukrajina obdržela první západní stíhačky F-16, potvrdil Zelenskyj

Výcvik ukrajinských pilotů pak skutečně trval dlouhý rok a první stíhačky se tak na Ukrajinu dostaly až v posledních dnech.

Nejvyšší ukrajinský velitel Oleksandr Syrskyj prohlásil, že stíhačky pomohou zachránit životy ukrajinských vojáků. „Znamená to, že bude zničeno více okupantů. Znamená to větší počet sestřelených raket a letadel, které ruští zločinci používají k útokům na ukrajinská města,“ uvedl.

Veřejnost ale prozatím neví, kolik jich Kyjev v prvním sledu dostal. S největší pravděpodobností půjde jen o pár kusů. Novináři agentury AFP informovali o nejméně dvou F-16 na Ukrajině.

List Kyiv Post ale upozornil na slova prezidenta Volodymyra Zelenského, který v květnu prohlásil, že Ukrajina potřebuje pro efektivní obranu nejméně 120 stíhaček. V současnosti země spoléhá na řídnoucí zásobu sovětských strojů, které už nutně potřebují doplnit západní technikou.

K čemu jsou F-16 dobré?

I když je stroj F-16 esencí útočné stíhačky, Ukrajinci mohou podle expertů používat stroje také při obranných operacích. Hodit se budou při sestřelování nepřátelských raket a dronů.

„Schopnosti letounů F-16 umožňují Ukrajině ohrozit více ruských cílů a získat tak větší vliv ve válce i u jednacího stolu. Chybějící složkou vzdušné převahy Ukrajiny je ofenzivní letecký potenciál, který právě F-16 začnou poskytovat,“ uvádí zpráva Centra pro strategická a mezinárodní studia (CSIS).

Problémy se kupí

Dodání vytoužených stíhaček ale se sebou nese celou řadu rizik. Ukrajina musí například přijít na to, jak stroje chránit na zemi, aby je Rusové okamžitě nezničili. Moskva se při útocích v posledních dnech ve velkém zaměřila na hangáry a letiště, která mohou mýtické stroje ukrývat. Upozornila na to agentura Reuters.

Se složitou obsluhou F-16 jde navíc ruku v ruce složitá údržba, kterou může provádět jen vyškolený personál. Dalším problémem jsou chybějící náhradní díly.

Kyiv Post proto upozornil na spekulace, že by letka F-16 mohla mít základnu mimo Ukrajinu, kam by pouze létala bojovat. Kyjev však tento radikální nápad nijak nekomentoval.

VIDEO: Jatka a hromada mrtvol u Pokrovsku. Ruské ztráty jsou masivní, okupanti však postupují

Tagy:
válka zbraň Ukrajina experti Rusko problémy taktika General Dynamics F-16 Fighting Falcon