Další velké fiasko Rusů? Mrtvé okupanty nestíháme počítat, hlásí Ukrajinci. Putin musel otočit

Ukrajinský voják s protitankovou střelou, červenec 2023

Vývoj bojů na Ukrajině

Ruští vojáci se již týden snaží vybojovat průlom u města Avdijivka. Okupanti se pokouší využít pomalé protiofenzivy a převzít iniciativu. Podle zpráv od ukrajinských vojáků lze však jejich snahu popsat jako fiasko. Ruský prezident Vladimir Putin již musel kvůli zpackané operaci změnit rétoriku.

Rusové začali být u Avdijivky aktivnější v průběhu tohoto měsíce, již nyní ale museli kvůli obrovským ztrátám na životech a vybavení přejít ke změně taktiky. V útocích pokračují, činí tak ale v malých skupinách. Navíc nechávají svou techniku kilometry za bojovou linií.

ČTĚTE TAKÉ: Hamás má americké zbraně z Afghánistánu. Rusko mu mělo poslat i arzenál z Ukrajiny

„Svou techniku nechávají 10 až 12 kilometrů od místa, kde probíhají boje. To, že jsme zničili velké množství obrněných vozidel, mělo dopad. O víkendu přiváželi vojáky na bojiště v nákladních automobilech Ural, což je naprosto nechráněná technika, na kterou lze střílet z ručních zbraní. Někde používají i staré UAZy a sanitky. I ty ničíme,“ uvedl pro agenturu Unian důstojník 59. motorizované pěší brigády Serhij Tsechotskyj.

Ukrajinci okupantům podle jeho slov způsobují těžké ztráty. „Jen v naší oblasti jsme zničili více než 30 kusů těžké techniky, a to včetně tanků, bojových vozidel pěchoty a bojových vozidel výsadku. V celém sektoru Avdijivky jsme zničili mnohem více techniky,“ popsal.

Kromě techniky počítají Rusové také své mrtvé. Je jich údajně takové množství, že je okupanti nechávají na místě a nesbírají jejich těla. „Jejich ztráty jsou takové, že když je pozorujeme pomocí dronů, nemůžeme je spočítat. Je to obrovské číslo,“ uvedl Tsechotskyj.

Putin krotí očekávání

Ve světle značných neúspěchů v této oblasti změnili okupanti a ruský prezident Vladimir Putin rétoriku ohledně jejich bojů u Avdijivky. Podle Institutu pro studium války (ISW) snižují očekávání možného postupu v tomto směru.

MOHLO VÁS MINOUT: Exploze proměnila tank v ohnivou kouli. Ukrajinci rozmlátili ruský kolos za miliony dolarů

Putin měl totiž v rozhovoru s ruskými propagandisty říct, že vojska v daném směru vedou „aktivní obranu“. Tím se má snažit snížit očekávání postupu. V opačném případě by totiž použil slovní spojení „aktivní bojové operace“.

„Je nepravděpodobné, že by ruské síly v nejbližší době dosáhly významného průlomu nebo odřízly ukrajinské síly. Případný postup by pravděpodobně vyžadoval značné a dlouhodobé nasazení personálu a techniky,“ uvedli analytici z ISW.

Tagy:
válka Vladimir Putin vojáci Ukrajina technika Rusko ruská invaze na Ukrajinu Avdijivka Institut pro studium války UNIAN