Kyjev pošle do zákopů i ženy. USA mohou Zelenského zlikvidovat, zní propaganda z Ruska

Hlásné trouby Kremlu tvrdí, že prezident Volodymyr Zelenskyj může být už brzy zlikvidován či že Ukrajina hodlá poslat do boje proti Rusům také ženy, a to i ty starší. Propagandy Moskvy zhodnotil rusista a spolupracovník CNN Prima NEWS Jiří Just.

„Zelenského první rok války byl skvělý. Už se mu ale moc nedařilo v tom druhém. Víte, co se stane, když tento rok skončí? Některé postavy zemřou, krev musí být prolita. A myslím, že Zelenskyj může být brzy zabit. Možná i doslova, ale každopádně brzy zmizí a přivedou někoho jiného, protože nakonec jde jen o divadlo, grotesky a absurdity,“ cituje ruský web Topwar.ru amerického vojenského experta Scotta Rittera.

Z jeho úst nejde o první podobné prohlášení. Nutno však dodat, že Ritter dlouhodobě vystupuje v prokremelských médiích jako třeba RT (dříve Russia Today) či Sputnik.

Ukrajinci jej už loni zařadili na seznam proruských propagandistů a podobně se zachovala i třeba polská vláda. Ta o něm uvedla, že Američan je „příhodný nástroj v rukách ruského systému lží“. V Česku o něm poměrně často ve svých videích hovoří lídr neparlamentního hnutí PRO Jindřich Rajchl.

Zmiňovaný web se pak vůbec netají svým odporem k Ukrajině. K možnému konci Zelenského připravil článek hodnotící pětici možných nástupců ukrajinského prezidenta.

Text nese název „Pětice nejhorších“ a nalézt zde můžeme třeba dnes nejvýše postaveného ukrajinského generála Valerije Zalužného či Zelenského někdejšího spolupracovníka Olexije Arestovyče. V textu se dále píše, že výměnu prezidenta řídí Západ.

Oblíbená témata ruské propagandy, hodnotí Just

K oběma textům se pro CNN Prima NEWS vyjádřil spolupracovník redakce žijící v Moskvě Jiří Just. K likvidaci Zelenského poznamenal, že jde o oblíbené téma tamní propagandy, ze které zmiňovaný Ritter čerpá nebo jí minimálně nahrává.

„Rusko tím chce konzumentům svých zpráv sdělit, že Ukrajina není suverénní zemí a Zelenskyj je pouhou loutkou, která může lehce zmizet. Nicméně to bylo a vlastně i je právě Rusko, které se chce Zelenského zbavit. Ukrajinský prezident se zkraje invaze nezalekl ruské armády a naopak získal na svou stranu celý Západ. Zelenskyj je jedním ze symbolů ukrajinského vzdoru, a to Moskvu dráždí,“ popsal Just.

„Je symptomatické, že ruská propaganda neuvažuje o tom, že eventuální Zelenského nástupce může být kdokoliv, kdo vyhraje volby. Na Ukrajině se nikdy nepodařilo společnosti vnutit předem vybraného nástupce prezidenta. Na rozdíl od Ruska, kde tento autokratický model změny hlavy státu aplikuje od roku 1999,“ pokračoval Just k otázce možného nástupnictví po Zelenském s dovětkem, že teoreticky by největší šance mohl být Zalužnyj.

Cynický portál i Ukrajinec jako hvězda ruských médií

Silnou protiukrajinskou rétoriku má třeba také odkazující portál 1rodina.ru. Ten se zaměřuje na povolávání ukrajinských žen do zbraně. Ukrajinci podle webu posílají ženy čím dál více do zákopů, řídit tanky a vykonávat další aktivity přímo na frontu.

„Experti častokrát psali, že v brzké době bude kyjevský režim (jak Rusové mnohdy nazývají vládu Ukrajiny, pozn. red.) ještě více aktivnější ohledně mobilizace žen, například že sníží věk pro mobilizaci na 18 a poté na 17,“ píše zmiňovaný web, aniž by uvedl, o jaké experty se opírá.

PODÍVEJTE SE: Matyáš Zrno u frontové linie na Ukrajině

Ruský portál si dále bere na mušku například billboard Ukrajinců, který se má údajně nacházet v Sumské oblasti. Na něm mají být zobrazeni manželé, kteří se společně rozhodli bojovat za Ukrajinu. Billboard má podle ruského webu podnítit Ukrajinky, aby narukovaly. „Je jasné, že spolu už nemohou být doma,“ píše ironicky 1.rodina.ru. Následně si ještě přisazuje. „Chybí už pouze dítě ve vojenské uniformě a s popiskem ‚Táta, máma a já jsme vojenská rodina.’ Jak optimistické,“ dodává ruský propagandistický web.

Kromě toho si Rusové hojně všímají prohlášení ukrajinského vysloužilého generála Serhije Krivonosa. Ten v internetovém vysílání Pryamoj TV patřící ukrajinskému exprezidentovi Petru Porošenkovi řekl, že Rusové jsou lépe cvičeni ve srovnání s Ukrajinci.

„Ve svém středu, a to i na území Ruska, aktivně organizují cvičení a tvorbu nových jednotek, které podstupují dobrý a velmi kvalitní výcvik. Ten jim dá mnoho příležitostí,“ zhodnotil Krivonos. Mají (Rusové) z čeho stavět. S dobře organizovaným tréninkem a kvalitním zacházením se zbraněmi posílili a určitě dosáhnou jistých úspěchů,“ citují Krivonose ruská média, například kanál RT.

Just: Ruská propaganda bez skutečných argumentů

K těmto tématům ruských médií se Just rovněž vyjádřil. K povolávání žen do ukrajinské armády řekl, že Kyjev sice má problém s nedostatkem rekrutů a branců, ale podle něj jde spíše o problém spjatý s prací ministerstva obrany, než s nedostatkem lidí.

„Ruská propaganda se snaží navodit dojem, že ukrajinské armádě dochází síly. A pokud argumentuje jedním billboardem na ukrajinském venkově, tak je vidět, že moc skutečných argumentů pro svou dezinformaci nemá,“ dodal pro CNN Prima NEWS Just.

Zmiňovaný vysloužilý generál Krivonos je pak podle něj velmi často citován právě v ruských médiích. „Jeho slova o síle a schopnostech ruské armády se v prokremelských médiích objevila letos už třikrát. Je jasné, že jsou vytržena z kontextu. Ale zároveň je jasné, že ruská armáda se poučila z neúspěchů, o čemž svědčí minimálně to, že se Rusům podařilo zastavit ukrajinskou protiofenzivu,“ uvedl rusista.

Tagy:
válka Vladimir Putin propaganda Ukrajina Jiří Just USA Rusko Kyjev branci Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Moskevský Kreml ruská invaze na Ukrajinu Scott Ritter