Ruské letadlo letělo oklikou pro vyhoštěné diplomaty do USA. Stejný stroj byl i v Česku

Letoun Iljušin Il-96 transportoval i ruské diplomaty vyhoštěné z Česka

Ruská armáda měla ráno zastavit palbu v několika ukrajinských městech

Ruský dopravní letoun Iljušin Il-96 se vypravil v pátek na klikatou cestu do USA, aby v zemi vyzvedl vyhoštěné diplomaty Kremlu. Stroj se musel kvůli sankcím vyhnout evropskému vzdušnému prostoru, letěl proto z Moskvy do Petrohradu a poté složitě obtočil nebe nad Skandinávií. K transportu Rusů byl použit stejný stroj, který přistál loni v Česku, aby s ním odlétli vyhoštění ruští diplomaté po provalení kauzy Vrbětice.

Dopravních letounů Iljušin Il-96 se vyrobilo všehovšudy jen 30 kusů. Jeden z nich v pátek vzlétl z ruské půdy, aby v USA nabral 13 diplomatů, které Washington vyhostil kvůli údajné špionáži související s probíhající válkou na Ukrajině.

Letoví nadšenci od pátku sledovali prapodivnou cestu ruského letadla. Stroj opustil v pátek večer Moskvu a přelétl do Petrohradu. Přes Evropu dál nemohl, protože kvůli unijním sankcí nesmí žádné ruské letadlo proletět vzdušným prostorem kontinentu.

Iljušin se proto vydal oklikou a proletěl nad břehy Finska, obtočil celou Skandinávii a poté nastavil kurz na Washington. Informoval o tom web Politico. Na tamní letiště dorazil v sobotu dvě hodiny po poledni. V neděli pak Iljušin přelétl ještě na newyorkské Kennedyho letiště a na noc se vypravil i s diplomaty na palubě na cestu do Moskvy. Zpátky v Rusku bylo letadlo v pondělí.

Nebylo to poprvé, co Kreml využil k ožehavé misi letoun Iljušin-96. Stejným letadlem letěli ruští představitelé do Běloruska, kde posléze jednali s ukrajinskou stranou o podmínkách příměří, které by ukončilo probíhající válku na Ukrajině. Dvě kola setkání skončila bez výsledku, došlo pouze k dohodě na vytvoření humanitárního koridoru pro odchod civilistů z Mariupolu, kterou ruská strana později opakovaně porušila střelbou.

Proslulé letadlo také v Česku

Letoun Iljušin-96, kterým létá i prezident Vladimir Putin, zanechal svou stopu také v Česko. Když se loni v dubnu provalila kauza Vrbětice – kdy vláda informovala o sabotáži v muničním skladu, za kterou měli být zodpovědní ruští agenti – reagoval někdejší kabinet Andreje Babiše vyhoštěním ruských diplomatů z Prahy.

Na letiště Václava Havla pro Rusy přiletěl právě stroj Iljušin-96. Obyčejně se na jeho palubu vejde až 435 cestujících. Běžně se ale využívá i jako výhradně nákladní letoun.

Tagy:
letadlo válka Moskva Iljušin Ukrajina Petrohrad diplomaté vyhoštění Vrbětice Česko USA Rusko Skandinávie Washington, D.C. Moskevský Kreml Iljušin Il-96 ruská invaze na Ukrajinu