MAPA: Rusko hrozí jadernými zbraněmi, Česko má přes šest tisíc krytů. Kde je najdete?

Brněnský atomový kryt Denis pod Petrovem.

Kryty z minulého století

Ruský prezident Vladimir Putin po vyhlášení částečné mobilizace znovu pohrozil Západu jadernými zbraněmi. I Češi se začali zajímat, kam se případně ukrýt. V zemi je kolem šesti tisíc krytů. Podívejte se, kde je najdete.

Hasičský záchranný sbor uvádí, že v Česku se nalézá zhruba šest tisíc stálých krytů, které by v případě nouze mohly být využity ve válečném konfliktu. Ty mohou posloužit i právě pro případ, že by Česko zasáhly zbraně hromadného ničení.

„Stálé úkryty jsou tvořeny trvalými ochrannými prostory v podzemní části staveb nebo jde o stavbu samostatně stojící. Většina stálých úkrytů, které máme v dnešní době k dispozici, byla budována v 50. až 80. letech minulého století,“ uvádí hasiči na svých stránkách, kde zároveň zveřejňují seznam všech takových krytů v České republice.

Hasiči zároveň upozorňují, že se takové kryty nedají využít při „mimořádných událostech a krizových situacích nevojenského charakteru z důvodu jejich nerovnoměrného rozmístění a doby potřebné k jejich zpohotovení“. Své uplatnění ale mají i v mírových dobách. Prostory krytů lze totiž podle hasičů za klidné situace využívat například jako kina, sklady nebo šatny.

Mapu nejen úkrytů, ale rozmístění sirén, má na svých stránkách hlavní město Praha.

Správný postup je napřed využít sklep či zalepit okna

Hasiči ale upozorňují, že správný postup v případě, že zazní poplašné sirény, není utíkat do nejbližšího stálého krytu, ale najít úkryt v nejbližší budově, popřípadě se připravit ve svém vlastním příbytku. Lidé by tak měli například zavřít a zalepit okna či dveře, nebo se ukrýt ve sklepení či naopak ve vyšších patrech.

„Jedná se tak o formu takzvaného improvizovaného ukrytí a improvizované ochrany. Nejedná se tedy o speciálně vybudované úkryty, ale využití ochranných vlastností staveb. Tento způsob ochrany je mezinárodně uznáván za nejefektivnější a nejrychlejší. Typickými příklady jsou sklepy, metro nebo tunely,“ radí hasiči.

Ti rovněž dodávají, že množství tzv. stálých tlakově odolných krytů, tedy míst, která jsou schopna ustát jaderný výbuch, je v Česku poměrně málo. Podle hasičů je to dáno například změnou vlastnických vztahů nebo tím, že stát nepřispívá na údržbu nových krytů. „Většina ze stávajících úkrytů také není ve stavu k okamžitému použití a je nutné jejich takzvané zpohotovení – uvedení do odpovídajícího stavu. Tento okamžik nastává při vyhlášení stavu ohrožení státu, resp. při válečném stavu,“ hlásí hasiči.

Ve válce na Ukrajině jsou dnes v největší míře využívány právě ochranné vlastnosti staveb.

Drábová předkládá návod na bezpečí

Jaderná fyzička Dana Drábová již v březnu uklidňovala, že hrozba jaderného úderu je mizivá. Stejně tak činil i Státní úřad pro jadernou bezpečnost, kterému Drábová šéfuje.

I tak orgán připravil návod, jak v případě jaderného ohrožení postupovat. Napřed by si lidé měli připravit evakuační zavazadlo, kam dají například léky, náhradní oblečení, doklady nebo trvanlivé potraviny. Následně doporučuje zařídit si náhradní komunikaci s blízkými pro případ, že například vypadnou mobilní sítě.

„V případě útoku se okamžitě odeberte do sklepů, krytů nebo jiných podzemních prostor se silnými betonovými zdmi, zavřete dveře a okna a zastavte veškerou ventilaci,“ je dalším doporučeným krokem úřadu. Kryt by v takovém případě měli lidé opustit až po několika hodinách a ideálně s šátkem či respirátorem na tváři. „Po příchodu do bezpečí se co nejdříve osprchujte a vyměňte si oblečení, abyste zabránili dalšímu rozšiřování kontaminace,“ doporučuje rovněž úřad Drábové.

Jaderná fyzička zároveň uklidňuje, že lidé nyní nepotřebují akutně shánět jódové tablety. „Užívají se, když je riziko, že se v ovzduší objeví významně zvýšená koncentrace radioaktivního jódu,“ hlásí prostřednictvím svého úřadu.

Tagy:
válka Vladimir Putin atomová bomba okno Ukrajina sklep Hasičský záchranný sbor Dana Drábová atomový kryt Česko Praha Rusko úkryt Státní úřad pro jadernou bezpečnost kryty jaderná zbraň