Ruské síly hlásí postup u Charkova a Doněcku. Počet mrtvých po útoku na hypermarket stoupá

Ruské síly dobyly další dvě ukrajinské vesnice, jednu v Charkovské a druhou v Doněcké oblasti. S odvoláním na ruské ministerstvo obrany to v pondělí napsala agentura TASS. Agentura Reuters zase s odvoláním na ukrajinské záchranáře později uvedla, že ruský útok na Mykolajivskou oblast si v pondělí vyžádal tři životy a šest zraněných. Při dalším útoku na Charkov zahynula nejméně jedna žena.

„Odpoledne v důsledku raketového útoku na (město) Snihurivka vypukl požár v kavárně, autoservisu a pneuservisu a tlaková vlna poškodila samoobslužnou myčku,“ uvedli záchranáři na sociální síti Telegram. „Při odklízení trosek byla nalezena těla dvou lidí,“ dodali. Správce oblasti později uvedl, že počet mrtvých vzrostl na tři.

ČTĚTE TAKÉ: Putin zmínil mírová jednání, Zelenského ale neuznává. Chce informační chaos, míní Just

Server The Kyiv Independent informoval o tom, že počet obětí po sobotním ruském útoku na Charkov stoupl na 18. Zraněných je téměř 50 a pět osob je stále pohřešováno. Pátrání po nich v ruinách hypermarketu se stavebními potřebami pokračuje.

Druhé největší ukrajinské město se stalo terčem útoku i v pondělí. Šéf oblastní správy Oleh Syněhubov uvedl, že při něm byla zabita jedna civilistka a deset lidí bylo zraněno. „Nepřítel zaútočil na civilní podnik řízenou bombou. Poškozena byla výrobní zařízení,“ napsal Syněhubov na platformě Telegram bez dalších podrobností. Podle médií byl zasažen průmyslový areál v městském obvodě Cholodnohirskyj.

„Jednotky Západní skupiny vojsk osvobodily osadu Ivanivka v Charkovské oblasti a obsadily výhodnější linie,“ citovala předtím agentura ruské ministerstvo. Podobně se pak vyjádřilo k dobytí osady Netajlove v Doněcké oblasti.

Ukrajinské jednotky v posledních měsících čelí zvyšujícímu se ruskému tlaku na bojišti, Moskva navíc nedávno otevřela další frontu, když zahájila pozemní ofenzivu v příhraniční části Charkovské oblasti. Ruský prezident Vladimir Putin tvrdí, že cílem je vytvořit v této lokalitě nárazníkovou zónu kvůli ukrajinským útokům na ruskou Belgorodskou oblast.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Postrach ruských okupantů: Na Krymu zřejmě řádí tajná zbraň, padnout může i Kerčský most

Tagy:
Vladimir Putin Moskva Ukrajina Krym Rusko Charkov Doněck Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Charkovská oblast Doněcká oblast ruská invaze na Ukrajinu The Kyiv Independent