Tah, který změní válku: Ukrajina možná dostane svolení útočit na území Ruska zbraněmi z USA

Americká administrativa poprvé od začátku války reálně zvažuje, že by Ukrajině umožnila útočit na území Ruska zbraněmi dodanými z USA. Něco takového Američané v současnosti striktně zakazují kvůli obavám z eskalace konfliktu. Změnu postoje teď ovšem prosazuje šéf americké diplomacie, napsal list The New York Times.

S každým dalším měsícem Spojené státy ohledně vojenské pomoci Ukrajině o něco pokročí. Co kdysi bylo nemyslitelné, o tom se najednou diskutuje nebo se to rovnou realizuje. Ať už šlo o „neslýchané“ dodání tanků Abrams nebo stíhaček F-16, USA vždy nakonec změnily postoj a vyslyšely volání Kyjeva.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kamikaze dron na záběrech zničil stařičký ruský kanón. Zažil bombardéry USA nad Vietnamem

U všech dodaných zbraní, raketových systémů a útočných vozidel ale dosud platí jasná podmínka – Ukrajina může arzenál USA využít pouze při obraně vlastní země, nesmí jej však použít pro útok na Rusko.

Dodržování této klauzule úzkostlivě vyžaduje administrativa Joea Bidena kvůli obavám z eskalace konfliktu. Americké rakety dopadající na ruském území by mohly podle Bílého domu rozpoutat třetí světovou válku.

USA ale kvůli tomuto postoji čelily kritice nejen z Ukrajiny, ale i ze strany některých vojenských expertů. „Obecné obavy Západu z nestability Ruska se zakládají na předpokladu, že rozhodující porážka může skutečně znamenat konec putinismu a země se ocitne ve stavu politické nejistoty. Úkolem Západu však není zachraňovat zločinný režim před zhroucením,“ uvedla analýza časopisu Foreign Affairs.

Velká Británie byla letos první zemí, která povolila Ukrajině útočit svými zbraněmi ve vnitrozemí Ruska. USA něco takového stále odmítají, což je podle Foreign Affairs problém.

Zvláště cenné jsou pro Kyjev britské rakety Storm Shadow, které mají účinný dostřel až 400 kilometrů.

Bidena tlačí ke změně

Washington teď poprvé od začátku války zvažuje, že by zákaz přece jen zrušil. Diskuze se podle listu The New York Times měly rozběhnout poté, co se ministr zahraničí Antony Blinken vrátil z poslední návštěvy Kyjeva.

Problémem Ukrajiny je, že Rusko některé drony a rakety odpaluje ze základen za hranicemi. Pokud je chce Kyjev ochromit, musí k tomu využít výhradně zbraně vlastní nebo britské výroby. Blinken chce kvůli tomu postoj USA změnit a údajně tlačí na Joea Bidena, aby klauzuli o neútočení zrušil.

Bílý dům má ale z takového rozhodnutí nadále obavy. „Biden a někteří jeho asistenti nejsou přesvědčeni o tom, že by Rusko nesáhlo k jaderným zbraním. V uplynulém roce prohlásili, že se domnívají, že existuje nějaká červená linie, která by mohla vyvolat tvrdší reakci ze strany Putina. Jen nevědí, kudy přesně vede a jaká by mohla být reakce,“ uvedl list The New York Times.

I kdyby USA nakonec Ukrajině povolily útočit americkými zbraněmi na Rusko, je podle PBS pravděpodobné, že by šlo pouze o cíle v příhraničních oblastech. To znamená, že by Ukrajinci zřejmě nedostali zelenou k útoku na Moskvu nebo Petrohrad.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj mezitím znovu zopakoval, že vypuštění klauzule by Kyjevu významně usnadnilo válečné úsilí. „Je to součást naší obrany. Jak se můžeme před těmito útoky chránit? Tohle je jediný způsob,“ řekl ukrajinský prezident.

VIDEO: Ukrajinská jednotka létá s drony do Ruska

Tagy: