Ruské ztráty dál rostou. Za den jsme zlikvidovali 650 vojáků a množství techniky, hlásí Kyjev

Ztráty ruských vojáků dál strmě narůstají. Podle aktualizovaných statistik ukrajinského generálního štábu přišli okupanti během středy o 650 mužů a více než 30 kusů techniky. K výraznějšímu postupu na frontě přitom podle odborníků nedochází.

Ukrajincům ani Rusům se v posledních týdnech na bojišti nedaří významněji postoupit, tvrdé boje na některých místech ale neutichají. Americký Institut pro studium války (ISW) informuje, že si ruské jednotky připsaly „taktické zisky“ na severní straně ukrajinského města Bachmut. Rusové podle ISW v oblasti pokračují v pozemních útocích, jakož i u obcí Kreminna a Svatove, kde pravděpodobně dosáhli „omezeného postupu“.

ČTĚTE TAKÉ: 15 bodů pro mír. Ruský opozičník Navalnyj zveřejnil z vězení plán konce války na Ukrajině

Ten je ovšem vykoupen značnými ztrátami. Ukrajinci podle generálního štábu během úterý zlikvidovali na 650 Rusů. Okupanti navíc přišli také o více než 30 kusů těžké vojenské techniky včetně sedmi tanků, osmi obrněných vozidel nebo deseti dělostřeleckých systémů.

Počet zlikvidovaných ruských vojáků je podle ukrajinských statistik v posledních týdnech konstantně velmi vysoký. Jen během února měli přijít Rusové o 21 500 mužů a celkové číslo od počátku invaze loni v únoru se blíží už 150 000. Je nicméně nutné zmínit, že Ukrajinci mezi zlikvidované okupanty započítávají jak zabité, tak i zraněné vojáky, kteří jsou tak vyřazeni z boje. Kyjev ani Moskva údaje o ztrátách vlastních vojáků nezveřejňují.

Podle vojenského analytika Lukáše Visingra jsou nicméně údaje ukrajinského generálního štábu poměrně relevantní. „Dnes už i západní seriózní odhady říkají, že Rusové mohli od začátku války celkově ztratit na 200 tisíc mužů, tedy mrtvých a raněných. Věřím tomu, že velká část toho, co Rusové získali díky mobilizaci, je pryč,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS. Důvod vidí například v absenci kvalitního výcviku a zbraní nebo chybných či bezohledných krocích ruského velení.

Tagy: