Ukrajinci pošlou více mužů do „mlýnku na maso“ u Bachmutu. Rusko sílí v Černém moři

Velitel ukrajinských pozemních sil nařídil vyslat do bojů o Bachmut více vojáků. Sám prezident země Volodymyr Zelenskyj podotkl, že se intenzita bojů o město zvyšuje. Další střety v blízkosti ukrajinské Záporožské jaderné elektrárny znepokojují šéfa Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafaela Grossiho. Finsko začalo stavět oplocení na hranici s Ruskem, aby posílilo svou bezpečnost. Podle informací Ukrajinců vyslalo Rusko do Černého moře další lodě.

Generálplukovník Oleksandr Syrskij, velitel ukrajinských pozemních sil a Východního operačního velitelství, nařídil po své cestě na frontovou linii z 25. února vyslat do Bachmutu další vojáky. „Nejsložitější situace je stále v Bachmutu a v bojích, které jsou důležité pro obranu města. Rusko vůbec nepočítá s lidmi a posílá je neustále ostřelovat naše pozice. Intenzita bojů se jen zvyšuje,“ uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém projevu.

Ukrajinská armáda dále uvedla, že Rusko vyslalo do Černého moře další lodě. Informovalo o tom jižní velení Ukrajiny. „V současné době se jedná o 17 lodí, včetně pěti raketových nosičů a dvou ponorek,“ dodali Ukrajinci.

O stavbě plotu na finsko-ruských hranicích informovala v úterý BBC s odvoláním na finskou pohraniční stráž. Bariéra má být podle ní dlouhá 200 kilometrů a vysoká tři metry, na její horní části bude ostnatý drát. Finsko s Ruskem sdílí nejdelší hranici ze zemí Evropské unie, měří přibližně 1 300 kilometrů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Válka zamrzla, trumfy ale drží Západ. Novinář CNN popsal, jak dostat Putina k jednacímu stolu

Helsinky se podle BBC snaží posílit svou východní hranici od ruské invaze na Ukrajinu, kterou Moskva zahájila před více než rokem. V září pak začalo velké množství Rusů utíkat do Finska v reakci na mobilizaci, kterou nařídil ruský prezident Vladimir Putin, připomíná stanice. Helsinky poté výrazně omezily vstup ruských občanů na své území.

Šéfa Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi je znepokojen dalšími boji v blízkosti ukrajinské Záporožské jaderné elektrárny. V prohlášení uvedl, že jen za pondělní odpoledne experti agentury, kteří jsou na místě, uslyšeli asi dvacet výbuchů. „Jde o znepokojivý vývoj, který ukazuje, jak je potřebné vytvořit bezpečnostní zónu u Záporožské jaderné elektrárny,“ řekl Grossi a dodal, že pokračuje v diplomatických jednáních s cílem vytvořit co nejdříve tuto zónu.

Řada ruských regionů včetně Moskevské oblasti v úterý hlásila nálety dronů. V areálu ropného skladu v jihoruském přístavním městě Tuapse v noci na dnešek vypukl požár, který podle ruských médií zapříčinil útok bezpilotních letounů. Večer média s odvoláním na sociální sítě psala o výbuších na letecké základně v Jejsku na jihu Ruska. Ruské vydání serveru BBC dnešní nálety dronů označilo za masivní a uvedlo, že jde o největší podobnou událost od začátku ruského vpádu na Ukrajinu.

Tagy:
válka Vladimir Putin Finsko Ukrajina Evropská unie on-line Rusko Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Záporožská jaderná elektrárna Mezinárodní agentura pro atomovou energii Moskevská oblast Rafael Grossi