15 bodů pro mír. Ruský opozičník Navalnyj zveřejnil z vězení plán konce války na Ukrajině

Ruský opoziční lídr Alexej Navalnyj, který je toho času odsouzen a trest si odpykává v ruské trestanecké kolonii, zveřejnil svůj plán, podle kterého by mohla skočit válka na Ukrajině. Obsahuje 15 bodů a zmiňuje například vrácení poloostrova Krym Ukrajině. Navalnyj tak, zdá se, otočil, protože v minulosti měl na tuto otázku podobný názor jako Vladimir Putin.

Plán na ukončení války zveřejnil Navalného tým na jeho webových stránkách krátce před výročím zahájení ruské invaze na Ukrajinu. Opoziční předák, který je již třetím rokem v trestanecké kolonii, jej pojmenoval „15 bodů pro ruského občana, který chce pro svoji zemi dobro“. Začala jej sdílet i ruská média, která nejsou spřízněna s kremelským režimem, například portál Meduza. Neunikla ani pozornosti ukrajinských novinářů.

První kvarteto bodů se zaobírá minulostí a pozadím vzniku konfliktu. Navalnyj uvádí, že Putin „rozpoutal nespravedlivou agresivní válku proti Ukrajině na základě směšných záminek“. Zmiňuje také hlavní příčiny konfliktu. Těmi jsou podle něj politické a ekonomické problémy Ruska, Putinův záměr udržet se u moci a také snaha ruské hlavy státu zanechat odkaz v dějinách.

ČTĚTE TAKÉ: Čína volá po míru, za zády ale balí zbraně pro Rusko. Pošle prý drony a děla, varují USA.

Změnu názoru Navalného je možné poprvé identifikovat v otázkách budoucího vývoje. Opozičník má nově za to, že poválečné hranice Ukrajiny by měly být totožné s těmi, které byly mezinárodně uznány po rozpadu Sovětského svazu. To znamená, že by se jí měl kromě Donbasu a Luhanské oblasti vrátit také poloostrov Krym. Navalnyj přitom v době napadení (tedy v roce 2014) prohlásil, že zábor Krymu byl sice nelegální, ale že „už zůstane součástí Ruska“. Ani kdyby se on sám stal ruským prezidentem, tak by se to nestalo, dodal.

„Skoro všechny hranice na světě jsou náhodné a způsobují něčí nespokojenost. Ale je nemožné bojovat o jejich změny v 21. století. Jinak svět upadne do chaosu,“ tvrdí nyní Navalnyj.

V dalším bodě naléhá na Rusy, aby Ukrajinu „nechali na pokoji“. Pokračování konfliktu ze strany Ruska označil doslova za „hysterickou impotenci“. Stejně tak volá po tom, aby se Rusko s Ukrajinou a dalšími státy dohodlo na „rozumných“ válečných reparacích, a stejně tak zmiňuje nutnost vyšetřit válečné zločiny na Ukrajině pod hlavičkou mezinárodních institucí.

Proč je pro Rusko výhodné válku ukončit?

Závěrem plánu Navalnyj předestírá, za jakých podmínek by měla válka na Ukrajině skončit. Pro Rusko by to podle něj bylo výhodné. Země totiž další území nepotřebuje. „Rusko je obrovská země se snižující se populací a umírajícími provinciemi. Imperialismus a snaha získat nová teritoria je tou nejhrozivější a nejvíce zničující cestou,“ poznamenal odsouzený opoziční lídr. Čím dříve podle něj Rusko válku ukončí, tím dříve skončí také západní sankce.

Mezi závěrečnými body tohoto plánu je i konec vlády Vladimira Putina. „Ideálně prostřednictvím svobodných voleb,“ píše Navalnyj. Rád by Rusko viděl jako parlamentní republiku s nezávislou justicí a ekonomickou svobodou. „Vzhledem k naší historii a tradicím musíme být součástí Evropy a následovat evropskou cestu vývoje,“ zakončil svůj mírový plán.

Navalného otrava a vězení

Navalnyj je aktuálně již více než dva roky vězněn v trestanecké kolonii. Původně si měl odsedět 3,5 roku, do něhož mu bylo započítáno i zhruba roční domácí vězení, za porušení podmínky dřívějšího rozsudku kvůli údajné zpronevěře. Loni v březnu byl však už coby vězeň opět odsouzen, tentokrát k devítiletému trestu za údajný podvod a pohrdání soudem.

Politik byl v srpnu 2020 navíc otráven a ocitl se v ohrožení života. Ten mu zachránili lékaři v ruském Omsku, následně se léčil v Německu. Tehdejší vláda Angely Merkelové uvedla, že Navalnyj byl otráven novičokem, který použili ruští agenti FSB i v případu dvojitého agenta Sergeje Skripala v Salisbury. Oba pokusy o vraždu přežili.

V lednu 2021 se Navalnyj nakonec vrátil do své vlasti a byl takřka ihned zatčen.

Tagy: