Rusko čeká populační katastrofa. Počet obyvatel rapidně klesá, zavinila to válka i emigrace

Rusko má aktuálně celou řadu vážných problémů. Válku na Ukrajině se mu nedaří vyhrát, západní sankce doléhají na firmy i jednotlivce a tamní populace navíc vymírá. Počet obyvatel v zemi dlouhodobě klesá a žádná populační exploze se nečeká. Naopak. Demografický vývoj Rusku vůbec nepřeje, a to nejen kvůli dlouhodobým strastem v zemi, ale také kvůli mnoha padlým na Ukrajině či faktu, že Rusko kvůli konfliktu opustily statisíce lidí.

Podle ruských dat činila populace v Rusku k 1. lednu 2022 zhruba 145,5 milionu lidí. Toto číslo by v nadcházejících letech mělo značně poklesnout. Muži ve velkém umírají ve válce na Ukrajině, kde podle odhadů Západu Rusové přišli až o 200 tisíc vojáků. To ale není jediný faktor. Problémem je rovněž s válkou spjatá migrace mladých rodin, které zemi opustily v době před i po mobilizaci vyhlášené prezidentem Vladimirem Putinem.

Z Ruska tak podle některých údajů mohlo utéci až 700 tisíc lidí, zejména pak mladých v reprodukčním věku. Pro zemi, která má i v neválečné roky poměrně vysokou míru zbytečných úmrtí spojených kupříkladu s konzumací alkoholu, to může být mimořádně tvrdá rána.

Demograf Alexej Rakša pro deník Novyje Izvestija v nedávném rozhovoru řekl, že jen pro nadcházející rok a půl očekává pokles porodnosti o 12 až 15 procent. Sám to označuje za veliký propad, který se navíc může protáhnout. „Demografický pokles většinou trvá hodně let, protože délka jedné generace je zhruba 30 let,“ komentoval vědec pro ruský deník.

ČTĚTE TAKÉ: Matku a sestru polil benzínem a zapálil. Krutého vraha v řadách vagnerovců dostali Ukrajinci

Rusové by velké problémy měli i bez samotné války. Investigativní web The Insider uvádí, že současná generace žen, které jsou aktuálně schopné mít děti, tedy narozených především po roce 1990 a dále, není příliš početná. Tím pádem už kvůli tomu lze usuzovat, že se příliš dětí rodit nebude.

Ruská invaze na Ukrajinu situaci podle všeho ještě více zhorší. „Pokud budou mobilizovány miliony mužů, pak ano, bude to pro demografický vývoj kritické,“ připustil vědec s dodatkem, že „pokud se mobilizace v Rusku bude týkat jen desítek tisíc mužů, kritické to nebude“.

Zajímavostí je, že Rusům nijak nepomůže ani případné udržení částí nedávno připojených regionů na Ukrajině, konkrétně tedy Doněcké, Luhanské, Chersonské a Záporožské oblasti. „Žije zde velmi vysoké procento důchodců, ještě více než je ruský průměr,“ komentoval to Rakša s tím, že ačkoliv podle oficiálních údajů žije v těchto ukrajinských oblastech až devět milionů lidí, sám odhaduje jejich současný počet na maximálně čtyři miliony.

Kolik Rusů loni zemřelo?

V uplynulých letech navíc Rusové přišli o nebývale velké množství lidí kvůli jinému důvodu – koronaviru. „Covid způsobil asi 660 tisíc úmrtí v roce 2021. V roce 2020 360 tisíc,“ popsal v rozhovoru pro Novyje Izvestija ruský vědec.

Zároveň vyslovil svůj tip, kolik Rusů mohlo zemřít za uplynulý rok, kdy začala invaze na Ukrajinu. „Myslím, že to bude 1,9 milionu lidí,“ komentoval Rakša. O rok dříve přitom zemřelo milion obyvatel Ruska, nejvíce od konce druhé světové války.

Podle ruskojazyčného webu The Insider se ale Rusko potýkalo s demografickou krizí od nepaměti. „Za Stalinových časů se demografická data jednoduše falšovala,“ napsal s odkazem na komunistického diktátora Josifa Stalina. Kýžený babyboom po druhé světové válce nenastal a koncem šedesátých let se porodnost dostala pod hranici prosté reprodukce, kdy na svět nepřichází tolik dětí, aby se zachoval početní stav obyvatelstva.

Tagy: