Rusko chce mít dvoumilionovou armádu. U Kreminny teď mění taktiku, hlásí Ukrajina

Podle ukrajinské rozvědky chystá Rusko další plošnou mobilizaci, která má být ještě mohutnější než ta zářijová. Do akce údajně vyrazí až 500 tisíc branců. Cílem Moskvy je totiž podle ukrajinské tajné služby vytvořit armádu čítající přes dva miliony lidí. Jak se mezitím vyvíjí situace na frontě?

První mobilizaci vyhlásil Vladimir Putin v září, na frontu povolal 300 tisíc lidí. I když oznámil, že půjde výhradně o válečné veterány, nakonec museli do války i nezkušení mladíci, bezdomovci nebo vězni. Teď zřejmě chystá Moskva další mobilizační tažení.

Ukrajinská tajná služba se domnívá, že úřady osloví až 500 tisíc dalších mužů. Rusko chce údajně vytvořit stabilní zálohy, ze kterých by mohlo doplňovat stavy na Ukrajině. Celkem má armáda Moskvy čítat více než dva miliony mužů, uvedla agentura Unian.

K druhé mobilizaci podle ukrajinských zdrojů dojde již velmi brzy, konkrétně 15. ledna. Hodně se prý dotkne mužů z Moskvy nebo Petrohradu, kteří doposud zčásti válce unikali. Informoval o tom list Insider.

Situace na frontě

Zatímco v Rusku se dost možná schyluje k obří mobilizaci, na Ukrajině se nadále bojuje o území na Donbasu. Zatímco ruská armáda postupuje v oblasti Soledaru a snaží se obklíčit Bachmut, o který svádí boje už celé měsíce, ukrajinská strana podniká ofenzivu ve směru na Kreminnu.

Agentura Unian informovala, že se zde Ukrajincům daří postupovat. Rusové se ale podle ní snaží Kreminnu držet za každou cenu, protože pokud by ji ztratili, Ukrajincům by se potenciálně otevřela cesta i na Luhansk, hlavní baštu separatistické Luhanské lidové republiky.

Po dobytí Kreminny by navíc Ukrajinci získali možnost obklíčit ruské vojáky, který bojují u Soledaru a Bachmutu. Rusko se proto u Kreminny údajně snaží měnit taktiku. „Ruské okupační jednotky nasadily do bitvy do nejlepší, co mají k dispozici – výsadkové jednotky. Snaží se využít taktiku protiútoků. Takže útočíme my a oni taky,“ popsal pro Unian vojenský expert Oleg Ždanov.

Kromě toho, že Moskva volá do Kreminny výsadkáře, kteří se před válkou těšili v Rusku pověsti takřka neporazitelných bojovníků, mají k oblasti směřovat i další nepřátelské tanky.

Tagy: