Rusko je racionální a předvídatelné, řekl Orbán. Západ podle něj slábne a moc se stěhuje do Asie

Pozice Ruska v zahraniční politice je racionální a předvídatelná v kontrastu se slabostí Západu, řekl v sobotu před představiteli maďarské menšiny v Rumunsku maďarský premiér Viktor Orbán. Globální moc se podle něho přesouvá od iracionálního Západu do Asie a do Ruska.

„V příštích desítkách let, možná staletích, bude Asie dominantním centrem světa,“ řekl Orbán podle agentury Reuters. V této souvislosti zmínil Čínu, Indii, Pákistán a Indonésii. „A my na Západě jsme do tohoto bloku zatlačili i Rusko,“ uvedl také.

DÁLE ČTĚTE: Viktor Orbán se utrhl ze řetězu, píše Politico. Pohybuje se jako zfetovaný kocour, dodává

Rusko podle něho ukázalo ekonomickou flexibilitu tím, jak se dokázalo přizpůsobit sankcím, které na něj uvalil Západ po anexi ukrajinského Krymu v roce 2014. Maďarský premiér, jenž vystupuje jako obhájce tradičních hodnot a jehož vláda v minulých letech přijala různá opatření namířená proti komunitě LGBT+, také o Rusku řekl, že v mnoha částech světa získalo váhu díky tomu, že omezilo práva této skupiny. „Z ruské měkké síly na mezinárodní scéně nejvíce působí jeho odpor vůči LGBT+,“ uvedl Orbán.

Maďarsko v tomto půlroce předsedá Evropské unii. Jeho vláda ale na rozdíl od téměř všech dalších zemí EU udržuje dobré vztahy s Moskvou navzdory ruské invazi na Ukrajinu a je vstřícná vůči Číně. Vlnu nevole vyvolala začátkem tohoto měsíce Orbánova předem neohlášená cesta do Kyjeva, Moskvy a Pekingu, kde podle svých slov usiloval o nalezení řešení, které by umožnilo ukončit válku na Ukrajině. Orbán v této souvislosti mluvil o „mírové misi“.

Podle agentury APA řekl Orbán, že evropská politika se zhroutila a že Evropa dnes nedělá nic jiného, než že bezvýhradně následuje politiku amerických demokratů, i když ji to poškozuje. O Polsku řekl, že se z něj stal „prvotřídní opěrný bod Spojených států v Evropě“.

Orbán: Ukrajina nikdy nebude členem NATO ani EU

Podle Orbána se Ukrajina nikdy nestane členem EU ani Severoatlantické aliance, protože „my Evropané na to nemáme dost peněz“. EU by se měla vzdát své identity jako politický projekt a stát se ekonomickým a obranným projektem, míní Orbán.

Agentura AP poznamenala, že Orbán tradičně využívá vystoupení na letní akci maďarské menšiny v rumunském Sedmihradsku k tomu, aby naznačil, jakým ideologickým směrem se bude ubírat jeho národně-konzervativní vláda a k tomu, aby se vysmíval politice EU. V roce 2014 v tomto projevu poprvé mluvil o svém záměru vybudovat v Maďarsku „iliberální stát“ a předloni tento odpůrce migrace mluvil o tom, že „nechceme být míšenci, smíšenými s Neevropany“. Dnes o migraci řekl, že není odpovědí na maďarskou stárnoucí společnost.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vladimire, jak se máte? Orbán položil Putinovi tři otázky o míru. Prozradil i odpovědi

Tagy: