Rusko pošle nukleární zbraně na Kyjev. Chystá nový arzenál, bojí se šéf zpravodajců USA

Mezikontinentální balistická střela Topol RS-12m v Moskvě (23. 8. 2020)

Vývoj bojů na Ukrajině (18.3.2022)

Americký generálporučík Scott David Berrier, který šéfuje Obranné zpravodajské službě (DIA), upozornil v 67stránkové analýze globálních hrozeb na riziko, že se Rusko v patové situaci na Ukrajině pokusí využít jaderné a jiné nekonvenční zbraně. Berrier přímo zmínil možnost, že takový arzenál by Moskva použila k zastrašení Kyjeva.

Válka na Ukrajině už je několik dní v patové situaci. Ruská vojska nepostupují, ukrajinská armáda dokonce některé své pozice pomocí protiútoků osvobozuje. Daily Mail poznamenal, že Rusko v této fázi války spoléhá na své balistické střely, které odpaluje mimo jiné z území Běloruska. Zastrašováním civilistů se ale války zpravidla nevyhrávají.

Postup ruské invaze se zasekl hlavně kvůli špatnému zásobování. To funguje prakticky jen z jihu od Krymu, jelikož ukrajinská armáda za úsvitu války ve zbytku země odstřihla železniční spojení. Rusko se tak musí spoléhat na těžkopádné konvoje, které jsou často snadným terčem ukrajinských dronů.

Berrier se proto obává, že Vladimir Putin z frustrace přikročí k brutálním vojenským prostředkům, zřejmě proto, aby si vytvořil lepší vyjednávací pozici.

Kyjev v ohrožení?

Generálporučík v 67stránkové analýze zmiňuje možnost, že by Rusko mohlo jadernými zbraněmi ohrozit Kyjev. Podle něj Moska rovněž údajně vyvíjí rakety, které mohou být schopné obejít vzdušnou obranu Západu. Rusko pomocí nich může „uštědřit Západu neakceptovatelné škody“.

„Průběh války postupně oslabuje konvenční sílu Ruska, proto bude čím dál více spoléhat na jaderné zastrašování, aby demonstrovalo sílu svému vnitřnímu i vnějšímu publiku,“ píše se v Berrierově analýze, kterou získala televize Fox News.

K takovému útoku může podle něj Rusko vydráždit představa, že jsou Spojené státy jako mocnost v úpadku. „Rusko může mířit agresivní akce nejen na Ukrajinu, ale i obecně na Západ,“ uvedl v textu Berrier.

Podle něj není pochyb o tom, že klíčovou motivací Ruska respektive Vladimira Putina je obnovit odkaz a vliv Sovětského svazu, a to nejen na Ukrajině jakožto v jedné z postsovětských republik.

Tagy: