Naši vojáci brání jeden druhého vlastním tělem, dojal se Putin. Ruská televize ho utnula

Vladimir Putin pronesl projev na stadionu Lužniki při příležitosti osmého výročí anexe Krymu. (18. 3. 2022).

Projev ruského prezidenta Putina na akci k výročí anexe Krymu

Navzdory kruté válce na Ukrajině se v Moskvě bouřlivě slaví. Rusko si totiž na sportovním stadionu Lužniki připomíná osmé výročí anexe Krymu – podle ruské verze „připojení Krymu k historické vlasti“. Na akci vystoupil i Vladimir Putin, který opět hovořil o údajně genocidě na Ukrajině, kterou musí jeho armáda vyřešit. Zneužil přitom i náboženský kontext. Ruská televize ale náhle přerušila vysílání Putinova projevu a pokračovala vysíláním vlasteneckého koncertu.

Byl to surreální pohled. V době, kdy ruští vojáci umírají po stovkách v palbě ukrajinské obrany, zažívá Moskva bouřlivé a zdánlivě optimistické oslavy. Na lidmi napěchovaném stadionu Lužniki nechyběla hudební vystoupení ani proslov Putina. To všechno při příležitosti osmého výročí, jak Rusové říkají, připojení Krymu k historické vlasti a implementaci k Rusku.

Ruský prezident Putin v projevu opět využil pokřivený narativ, že v celé Ukrajině dochází ke genocidě, kterou musejí ruští vojáci zamezit. „Lidé, kteří žijí v Donbase, nesouhlasili s převratem a okamžitě se proti nim podnikala vojenská tažení. Byla tam genocida. Abychom lidi zbavili utrpení, této genocidy, tak jsme podnikli tuto operaci, takový je cíl,“ prohlásil Putin.

Jeho řeč byla navíc provázená biblickými motivy. Putin se stavěl do role křesťana i přesto, že v jeho armádě bojují i muslimští Čečenci, kteří se podle Ukrajinců podílejí na masakru civilních obyvatel.

„V bibli se píše, že není větší lásky než té, když dá někdo svou duši za své bližní. Tato slova z Písma svatého jsou velmi důležitá pro všechny křesťany. Existují univerzální hodnoty, které sdílí všichni lidé bez ohledu na jejich víru, platí i pro náš národ,“ řekl Putin, čímž chtěl metaforicky popsat dění na Ukrajině.

Podle něj totiž předvádí ruští vojáci neuvěřitelné projevy hrdinství. „Vidíme hrdinské činy našich mužů v rámci operace. Naši muži bok po boku bojují, a když je to zapotřebí, tak brání jeden druhého vlastním tělem. Takovou jednotu jsme tu dlouho neviděli,“ liboval si Putin, zatímco dav nadšeně jásal.

Peskov vysvětlil přerušení Putinova projevu

Projev ale ruská televize Rossija 24 náhle přerušila. Později ho znovu odvysílala, tentokráte i s ovacemi. „Způsobila to technická závada na serveru,“ vysvětlil podle ruského webu Meduza Putinův mluvčí Dmitrij Peskov.

Fotbalový stadion Lužniki je s kapacitou 81 000 diváků pokládán za největší v Evropě. Dalších 10 000 Moskvanů bylo podle televize před stadionem. Kromě ruské hymny a vlasteneckých písní zazněla i ruská verze hitu Bruce Springsteana Born in the USA, opatřená refrénem „Narodil jsem se v Sovětském svazu, vyroben v SSSR“.

Že měla páteční akce odkazovat na válku na Ukrajině dokládá i fakt, že měli někteří účastníci oslav na oblečení stuhu ve tvaru písmene „Z“, které se objevuje na vojenské technice invazních vojsk. Písmeno se stalo v posledních dnech symbolem ruské agrese a svým významem je srovnáváno s hákovým křížem.

Tagy: