Drtí jeden tank za druhým a Rusy dohání k šílenství. Jak funguje turecký dron Bayraktar?

Výrazně zpomaluje několikakilometrový ruský konvoj těžké techniky tak, že ničí jeden tank za druhým, a tím Rusy dohání k šílenství. Řeč je o tureckém dronu Bayraktar TB2. Jak vlastně tento bezpilotní letoun funguje a proč si jej Ukrajinci zamilovali?

Bayraktary TB2 jsou bezpilotní letadla od turecké společnosti Baykar. Disponují spalovacím motorem o výkonu sto koní umístěným na zádi trupu, čímž pohání tlačnou vrtuli. Ve vzduchu dron vydrží kolem 24 hodin. Na délku měří šest a půl metru, rozpětí křídel má 12 metrů. Váží 630 kilogramů, a k tomu unese bojový náklad o hmotnosti 150 kilogramů.

Disponuje totiž čtyřmi závěsníky, na kterých může nést různé typy raket, například laserem naváděné „chytré“ bomby MAM (Mini Akıllı Mühimmat). Bayraktar je vybaven optickou i infračervenou kamerou, laserovým označovačem a dálkoměrem. Při navádění laserovým paprskem má dostřel 8 kilometrů, při využití satelitního navádění až 14 kilometrů.

Kromě ničení těžké vojenské techniky má Bayraktar další důležitou funkci – poskytuje perfektní informace pro navigaci vlastních jednotek, které se pohybují na zemi. Cena dronu se pohybuje kolem 5 milionů dolarů (přes 113 milionů korun). Na podobnou částku vyjde i řídicí centrum.

Ukrajina si Bayraktary od Turecka začala objednávat v roce 2019. Do války jich obdržela 20. Další zásilka do země dorazila na začátku března. V akci Ukrajinci použili tyto drony už na Donbasu. Po vypuknutí války s Ruskem se ale Bayraktar společně s americkým raketometem Javelin stal doslova symbolem vzdoru proti invazi.

Ukrajinci pomocí tureckých dronů výrazně zpomalují obrovský ruský konvoj, který se blíží na Kyjev. Drtí jeden tank za druhým, stejně jako další kusy těžké techniky – bojové transportéry nebo zásobovací vozidla s potravinami či cisternami. To Rusům způsobuje výrazné především materiální ztráty.

Nikdo není v bezpečí

Díky tichosti a dosahu Bayraktaru nejsou v bezpečí ani ruští generálové, kteří se obvykle drží dál od přímých bojů. Od začátku ruské invaze zemřeli už minimálně tři vysoce postavení ruští velitelé, podle zpráv ukrajinských ozbrojených sil pravděpodobně ve všech třech případech právě kvůli obratným bezpilotním letounům.

Dron si Ukrajinci zamilovali natolik, že na jeho počest složili písničku. Rovněž vznikají trička s nápisem Bayraktar v barvách žlutomodré ukrajinské vlajky. Ruská invaze na Ukrajinu však není prvním ozbrojeným konfliktem, kde se turecké bezpilotní letadlo proslavilo.

Právě Turecko jej poprvé použilo v roce 2014 při útocích na kurdské pozice na východu Sýrie. Do širšího povědomí se Bayraktary dostaly během poslední války o Náhorní Karabach v roce 2020, když výrazně pomohly Ázerbájdžánu k vítězství nad Arménií.

Tagy: