Rusko proti ČR podniká hybridní operace. Cílem je oslabit důvěru ve stát, uvedlo vnitro

Ruský prezident Vladimir Putin

Hybridní operace Ruska v ČR

Rusko v první polovině letošního roku proti České republice podnikalo širokou škálu hybridních operací. Cílem jeho propagandy je oslabovat důvěru ve stát a vyvolat v lidech pocit, že je tamější režim zdravou alternativou. Vyplývá to ze zprávy o extremismu za první pololetí letošního roku, kterou ve čtvrtek zveřejnilo ministerstvo vnitra.

Česká extremistická a xenofobně populistická scéna se podle ministerstva vnitra výrazně proměnila a ruské bezpečnostní složky v ČR získaly solidní a snadno ovlivnitelnou základnu pro šíření svého vlivu.

ČTĚTE TAKÉ: Děti, které ukradl Putin: Chtěli z nás mít Rusy. Sirotci z Ukrajiny promluvili o převýchově

„Rusko proti Česku průběžně podnikalo hybridní operace a řada institucí se stala opakovaně terčem kyberútoků. Když k tomu připočtu, že policisté zadrželi Kolumbijce podezřelého ze žhářství na objednávku ruských bezpečnostních složek, je jasné, že Rusko proti nám útočí všemi možnými prostředky,“ uvedl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Muže podezřelého ze žhářství v garážích městského dopravního podniku v Praze 9 zadržela policie na začátku června, je obviněn z teroristického útoku.

Podle zprávy přestala na české extremistické scéně platit dřívější ideologická dogmata a dělení, dříve preferovaná témata týkající se Česka ztrácejí na významu a nahrazují je témata s mezinárodním přesahem. Na určování narativů má podle ministerstva vliv právě kremelská propaganda

I nadále se letos podle ministerstva na scéně drželo takzvané antisystémové hnutí, narazilo ale na roztříštěnost, absenci vize i krátkou „životnost“ jejích hlavních představitelů. Jeho příznivci podle ministerstva vnitra dále kopírují ruský pohled na válku na Ukrajině. Zastánci kremelského režimu se pak podle zprávy stali i někteří pravicoví extremisté. Svým dřívějším ideologickým východiskům zůstávají podle ministerstva věrní pouze anarchisté a část neonacistických aktivistů.

Nacionalismu, především jako nástroje k získávání voličů, podle ministerstva vnitra začalo využívat čím dál více politiků a aktivistů, kteří se neřadí do tradičního extremistického a xenofobně populistického spektra.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Putin málem zavinil nehodu, ukazuje video. Udělal začátečnickou chybu, zmátl i ochranku

Tagy:
Vladimir Putin politika důvěra Česko Rusko Ministerstvo vnitra České republiky konflikt, válka a mír