Cítím pach autoritářství, opřel se Kličko do Zelenského. Řekl, jak se bude dělit Ukrajina

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko znovu zkritizoval prezidenta Volodymyra Zelenského za to, že v rukou koncentruje až příliš politické moci. Bývalý boxer v rozhovoru pro italský list Corriere della Sera také nastínil, že se o možném přepuštění okupovaných oblastí Rusku bude hlasovat v referendu.

Mezi Kličkem a Zelenským to začalo skřípat už na začátku války. Ačkoli oba hájí hlavní město Kyjev, vzájemně se obviňovali, že ten druhý neudělal pro obranu dost. Kličko ale tvrdí, že má se Zelenským skvělé vztahy, to jen Zelenskyj prý nemá dobré vztahy s ním.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Trump a Zelenskyj se dohodli na setkání. Přinesu světu mír, řekl kandidát na prezidenta USA

Starosta Kyjeva teď nově sepsul ukrajinského prezidenta v rozhovoru pro italský list Corriere della Sera. Už na konci minulého roku prý Kličko ve vlasti cítil „pach autoritářství“ a jeho pocity se nadále prohlubují.

„Zelenskyj koncentruje ve svém úřadu až příliš moci. Parlament kvůli tomu ztratil všechny relevantní role. Nesmíme zapomenout, že jsme demokratická republika navázaná na tradice evropských vlád. Bráníme se proti ruské diktatuře a chceme být co nejméně podobní režimu Vladimira Putina,“ řekl Kličko.

Ukrajinský prezident si to prý u řady lidí rozházel, když v únoru odvolal vrchního velitele armády Valerije Zalužného. „Je nezbytné se vyhnout tomu, aby všechna důležitá rozhodnutí spadala jen pod jeho úřad. Zalužnyj byl velmi populární a jeho odstavení vyvolalo vztek. Zelenskyj nebyl schopen obhájit své rozhodnutí, a to není dobře,“ svěřil se starosta Kyjeva.

Referendum o konci války?

I přes názorové neshody ale v čele země nechce nikoho jiného než Zelenského. Kličko se domnívá, že jakékoli volby mohou přijít na řadu až po skončení války. Mnohem raději by ale viděl vládnout kabinet vládní jednoty, ve kterém by strany spolupracovaly. Inspiraci vidí v Izraeli po teroristických útocích 7. října. Volby během války by podle Klička občany zbytečně rozhádaly.

O něčem se ale možná přece hlasovat bude. Kličko poprvé naznačil, že Ukrajina zvažuje přiznání územních ztrát. „Zelenskyj nemůže dosáhnout tak bolestivého rozhodnutí sám. Zřejmě bude zapotřebí referenda,“ naznačil politik. O přepuštění okupovaných území Rusku tak možná rozhodnou sami Ukrajinci.

Bojí se Trumpa?

Kličko se v rozhovoru rozpovídal také o svém názoru na prezidentské volby v USA, jejichž největším favoritem je v současnosti Donald Trump. Ačkoliv se často skloňuje, že s jeho nástupem americká podpora Ukrajiny uvadne, Kličko to tak katastroficky nevidí.

„Nebyl bych tak ukvapený, jsme uprostřed kampaně. Po volbách to bude jiné. Republikánská strana byla vždy antiruská. Ve Washingtonu dobře vědí, že ruská diktatura představuje nebezpečí pro západní demokratickou společnost,“ uzavřel Kličko.

Na konci minulého roku se starosta Kyjeva vymezil proti Zelenskému v rozhovoru pro německý Der Spiegel. „V určitém okamžiku se už nebudeme lišit od Ruska, kde vše závisí na rozmaru jednoho člověka,“ varoval tehdy Kličko před autoritářskými sklony prezidenta Zelenského.

VIDEO: Trump a Zelenskyj se dohodli na setkání. Přinesu světu mír, řekl kandidát na prezidenta USA

Tagy:
válka okupace kritika starosta referendum Rusko Kyjev autoritářský režim Vitalij Kličko Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj