Putin bude vyrábět tanky tak dlouho, jak se mu zachce. A to se špatně zastavuje, říká expert

Tank T-90

Ukrajinci ničí jeden ruský pancíř za druhým

Rusko si vojáků a vojenské techniky neváží. Už se přeorientovalo na válečnou ekonomiku a klidně bude jako za Stalina vyrábět tanky tak dlouho, jak se mu zachce, myslí si jihokorejský vojenský expert a publicista Mun Song-jon. Reportérovi CNN Prima NEWS v Soulu kromě toho řekl, že se s příchodem sebevražedných dronů role tanků na bojišti změnila. Ukazuje to válka na Ukrajině, ruská početní převaha v obrněné technice ale stále může obránce potrápit a vyčerpat: „Rusové vědí, že jsou se západními dodávkami problémy a že možná Ukrajinci nedostanou víc, než co zrovna mají.“

Rusko od začátku invaze na Ukrajinu přišlo o tisíce kusů tanků, přesto se mu daří vyplňovat mezery. Jak? Podle Mun Song-jona k tomu vede několik cest – především opravami strojů z dob studené války a přeorientováním své ekonomiky na válečnou. To vše ovšem na úkor jiných sektorů průmyslu i pohodlí vlastních obyvatel.

Zkrátka Putin bude vyrábět tanky tak dlouho, dokud potrvá konflikt. „Jako za druhé světové války. Myslím, že to jde vidět už teď. Rusko využívá všech cest, které jsou i přes sankce k dispozici. Jediný rozdíl je, že během druhé světové války se muselo spoléhat ve velkém na zdroje od západních spojenců, aby vůbec něco smontovalo,“ řekl redakci CNN Prima NEWS: „Teď takovou podporu nemá. Spoléhá se ale na Čínu a logistickou síť z postsovětských zemí, které nejspíše Moskvu zásobují náhradními díly a dalšími materiály.“

Podle něj se Rusko umělo historicky „zakuklit“ a zaměřit se na masovou výrobu válečné techniky a munice tak dlouho, jak se mu bude chtít. Mimo jiné spoléhá na kontakty v Asii, s nimiž se snaží udržovat obchodní vztahy. „Ne všichni tu zavřeli Rusku dveře, mají tu staré spojence. Když bude Vladimir Putin chtít, bude vyrábět za Uralem tanky jako za Stalina tak dlouho, jak se mu zachce, a jak dlouho bude podpora z Číny trvat. To se blbě zastavuje,“ pokračoval Mun Song-jon.

Do určité míry hraje Rusku do karet samotný počet obrněné vojenské techniky ve srovnání s tím, co má v arzenálu Ukrajina. Třebaže ruské tanky nejsou ani zdaleka tak kvalitní jako americký M1 Abrams či německý Leopard 2, početní převaha rozhodně nezlehčuje obráncům boj na frontě. Podle vojenského odborníka si Rusové mohou dovolit ztratit větší počet obrněnců. Ukrajina ovšem nikoliv. Západní stroje se navíc podle americké stanice CNN staly prioritním cílem ruských útoků.

„Stejně jako Čína nebo Severokorejci během korejské války měli i oni k dispozici obrovské množství vojenské techniky. Nešlo o nejlepší kvalitu, ale značně naši armádu vyčerpala. Do americké intervence nás dokonce válcovali – měli zkrátka moc tanků,“ zdůraznil reportérovi CNN Prima NEWS, zatímco ho provázel Vojenským památníkem v Soulu: „Rusko se také snaží vyčerpat Ukrajince, nutí je použít vše, co mají k dispozici. Vědí, že jsou se západními dodávkami problémy a že možná nedostanou víc, než co zrovna mají. Svých strojů ani vojáků si Moskva neváží, není to proto překvapivý postup.“

Zároveň ale zdůraznil, že se role tanků na bojišti výrazně změnila. Hlavním viníkem jsou drony. „Boj tank proti tanku je už dávno přežitý, válka na Ukrajině to ukázala jednoznačně. Správně by se na bojiště samozřejmě neměly posílat bez doprovodu všech složek armády, tedy pěchoty, letectva a dělostřelectva. Dnes to platí dvojnásobně, když drahý a produkčně náročný tank zničí jeden nebo dva sebevražedné drony, případně pár protitankových min,“ upozornil expert.

Zranitelný, ale stále mocný kus techniky

Roli tanků na bojišti ale není radno podceňovat, stále dokážou nadělat paseku. Ne každá jednotka má ostatně po ruce protitankovou zbraň. V takovém případě se pak opancéřovaný obr s ničivým kanónem zastavuje obtížně. Jen nesmí být osamocen, což je pravidlo, které na ukrajinském bojišti mnohdy porušují obě strany. Přinejmenším Ukrajinci ale našli pro drahocenné válečné kolosy jiné využití.

„Zrovna nedávno jsem viděl záběry, jak tank na Ukrajině slouží spíš jako dělostřelecká podpora. V momentě, kdy se nemůže prohánět bojištěm kupředu, je to asi jediná možnost, jak jeho přítomnosti na bojišti využít. Bez opravdu důkladné spolupráce všech složek armády je tank velice zranitelný kus válečné techniky, obzvlášť v éře dronů,“ konstatoval na závěr jihokorejský vojenský expert.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Rusové mají novou zbraň. Na drony vytáhli „želví tanky“. Spíš pojízdné rakve, smějí se lidé.

Tagy: